Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boc: Criza poate impune reformarea economiei

Boc: Criza poate impune reformarea economiei

Criza economica poate reprezenta pentru Romania si o oportunitate de a derula un proces de reforma a economiei care a fost amanat timp de 20 ani si de a reglementa domenii sensibile, precum salarizarea bugetarilor, sistemul de pensii si descentralizarea, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.


El a aratat, intr-un discurs sustinut la Forumul Financiar Central si Sud-Est European, ca lipsa unor fonduri puse deoparte in perioada anterioara pentru "vremuri mai dificile" si mentinerea cotei unice de impozitare la unul dintre cele mai scazute niveluri din UE au impus identificarea unor solutii complementare pentru depasirea crizei economice, precizeaza Mediafax. 


"Poate in Romania efectele crizei economice sunt accentuate si de faptul ca in vremurile mai bune pe care le-am avut, cu crestere economica de 7-8%, nu am pus bani deoparte pentru vremuri mai dificile. Vedem astazi ca unele tari din UE vorbesc de reducerea unor impozite, unor taxe, si pot sa o faca pentru ca in vremuri bune au pus bani deoparte", a declarat Boc.


Printre acestea se numara: investitii publice masive in economie, reducerea unor cheltuieli bugetare, incheierea acordului de asistenta financiara cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, acordarea de ajutoare si garantii de stat in domenii considerate strategice, respectiv agricultura, energia, constructiile, turismul.

Premierul a apreciat totodata ca o intarire la nivel mondial a mecanismului de control in domeniul financiar poate reprezenta o solutie pentru depasirea crizei economice si a amintit ca la nivelul UE se lucreaza la un nou plan de reglementare si supraveghere in acest domeniu.

In opinia sefului Guvernului, criza economica nu poate fi considerata si o criza ideologica, deoarece nu a fost declansata de economia de piata, ci de incapacitatea mecanismelor de echilibru si control din sistemul financiar-bancar mondial, care nu au functionat la parametri normali.


Premierul a mai spus ca aceasta criza economica poate fi o oportunitate, in sensul ca Romania are sansa de a face reformele structurale care nu au fost aplicate in ultimii 20 de ani: elaborarea Legii unice de salarizare in domeniul bugetar, reformarea sistemului de pensii, descentralizarea administratiei.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1394 ori
Citeste mai multe despreboc criza economie pensii reforma salarizare