Boc: Cresterea pretului la carburanti nu se poate justifica prin povara fiscala impusa de stat

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 17:03
1276 citiri
Boc: Cresterea pretului la carburanti nu se poate justifica prin povara fiscala impusa de stat

Cresterea pretului la carburanti nu se poate justifica prin povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere, a declarat, miercuri, in Guvern premierul Emil Boc, citat de NewsIn.

Premierul a cerut Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

"Solicit ANAF declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile in cauza, pentru a vedea daca veniturile realizate din cresterea preturilor la combustibili sunt respectate in profiturile fimelor si, implicit, in impozite si taxe platite la bugetul de stat.

De asemenea, solicit Consiliului Concurentei o analiza suplimentara, pentru a observa daca a existat sau nu o practica de monopol, avand in vedere faptul ca, practic, concomitent, toate societatile din domeniu au majorat in acelasi procent pretul carburantilor.

Astept aceasta analiza pentru a vedea, din perspectiva Guevrnului si in limita atributiilor pe care le are, alte solutii pe care le putem avea in vedere", a spus Boc.

El a multumit totodata ANAF pentru verificarile efectuate in cazul companiilor petroliere.

Seful Guvernului a sustinut aceasta declaratie dupa ce MEDIAFAX a prezentat, miercuri, rezultatul controlului legat de pretul carburantilor.

La randul sau, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca inspectorii institutiei se vor intalni cu cei ai ANAF, pentru a compara datele.

"Echipa Consiliului Concurentei care deruleaza ancheta pe piata de carburanti se va intalni cu echipa ANAF pentru a-si compara datele. Inainte ca ANAF sa inceapa acest control la companiile petroliere, noi le-am cerut sa urmareasca si o serie de informatii care ne intereseaza pe noi", a spus Chiritoiu.

El a adaugat ca inca nu a vazut raportul ANAF.

Raportul intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina, aflat pe masa premierului si obtinut de MEDIAFAX, releva ca pretul carburantilor la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Surse din Guvern au declarat pentru MEDIAFAX ca aceste companii petroliere vor fi supuse unei inspectii fiscale generale, prin care autoritatile vor verifica daca structura cheltuielilor din bilant nu este "incarcata" prin costuri nejustificate, pentru reducerea profitului real, precum si cauza pierderii fiscale declarate.

"Se va verifica si daca nu cumva profiturile au fost mutate in strainatate, prin procedura preturilor de transfer", au aratat sursele.

Preturile de transfer reprezinta valorile platite de o firma pentru un bun, serviciu sau imprumut preluat de la o alta firma din acelasi grup.

Preturile de tranfer pot fi si o varianta de realocare a profiturilor sau pierderilor.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

Potrivit datelor transmise Bursei in luna noiembrie a anului trecut, Rompetrol Rafinare, detinuta de KazMunaiGaz, a inregistrat in primele noua luni pierderi de 139,6 milioane dolari, mai mari cu 29,1% fata de perioada similara din 2009.

In acelasi interval, OMV Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, a obtinut un profit de 1,411 miliarde lei (337,2 milioane euro), in crestere cu 46%, conform informatiilor comunicate Bursei in noiembrie 2010.

AGA Petrotel-Lukoil din Ploiesti, companie controlata de grupul petrolier rus Lukoil, a decis la finele lunii noiembrie majorarea capitalului social cu 583,2 milioane lei (aproximativ 136 milioane euro), de la 246,5 milioane lei la 829,7 milioane lei, pentru acoperirea pierderilor si asigurarea continuarii activitatii.

In luna ianuarie, mai multi soferi au inceput sa plateasca cu maruntis pretul carburantului, nemultumiti de nivelul ridicat, iar autoritatile au initiat o serie de verificari privind pretul carburantilor. 

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
#boc, #carburanti, #pret, #stat , #stiri Emil Boc