Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boc: Conducta Arad-Szeged, o oportunitate pentru proiectul AGRI

Boc: Conducta Arad-Szeged, o oportunitate pentru proiectul AGRI

Interconexiunea retelelor de gaze ale Romaniei si Ungariei prin conducta Arad-Szeged este o oportunitate pentru dezvoltarea proiectului AGRI, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, prezent in Ungaria, la inaugurarea gazoductului, potrivit Mediafax.

"Acest proiect este o oportunitate pentru AGRI si cu aceasta ocazie salutam faptul ca Ungaria este implicata in AGRI, implicare care ii va intari sansele, inclusiv la nivelul UE", a afirmat Boc.

El a aratat, ca si premierul ungar, Viktor Orban, prezent la eveniment, ca este nevoie de conjugarea eforturilor pentru includerea AGRI pe lista proiectelor de infrastructura energetica ce vor fi finantate de COM in 2011 (Trans-European Network - Energy - TEN-E 2011).


Proiectul AGRI vizeaza tranzitul de gaze naturale lichefiate din zona Marii Caspice in Europa, respectiv dinspre Azerbaijan spre Romania, prin Georgia, precum si constructia a doua terminale de gaze naturale lichefiate la Tbilisi si portul Constanta.


In proiect va intra si Ungaria, astfel incat fiecare dintre cele patru state implicate va avea o participatie de 25%.


Boc a salutat si sprijinul, inclusiv cel financiar, al Uniunii Europene in realizarea gazoductului Arad-Szeged. Potrivit lui Boc, realizarea gazoductului Arad-Szeged "este o dovada a eficientei guvernelor roman si ungar si a relatiilor cu Uniunea Europeana".


Premierul roman a afirmat ca prioritatile Romaniei in domeniul gazelor naturale sunt interconectarile cu Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova si Serbia.


"Gazoductul Arad-Szeged este un succes al colaborarii bilaterale dintre guvernele roman si ungar si a celei dintre companiile Trangaz si MOL Este un prim pas pentru o retea europeana integrata care va oferi securitatea aprovizionarii cu gaze si competitivitatea pietelor interne de gaze", a mai spus Boc.


Gazoductul Arad-Szeghed are o lungime de 109 kilometri, dintre care 62 de kilometri pe teritoriul romanesc, si are o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi pe an. Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat la randul sau ca Romania si Ungaria "sunt tari cheie in Europa Centrala".


"Cand aprovizionarea cu gaze este fragmentata, toti sunt vulnerabili. (...) Daca in aceasta regiune nu avem dezvoltare, in toata Europa nu va fi dezvoltare. Europa Centrala, din Polonia pana in Romania, ramane regiunea cu cea mai mare dezvoltare, la fel cum era si inainte de criza economica", a declarat Orban.


Presedintele grupului ungar Mol, Zsolt Hernadi, prezent la inaugurarea Gazoductul Arad-Szeged, a afirmat ca incepand cu aceasta colaborare intre Romania si Ungaria, care va asigura preturi competitive pentru consumatori si va creste puterea de negociere a celor doua tari, se poate vorbi despre colaborari regionale "adevarate".


Intentia de realizare a acestei interconectari a sistemelor de gaze dintre Romania si Ungaria a aparut in urma cu aproximativ 10 ani, dar acordul final pentru realizarea ei efectiva a fost semnat abia in 2008.


Sandor Fasimon, presedinte al grupului Mol, a afirmat ca "intr-o anumita masura acest gazoduct dintre Romania si Ungaria este un act de independenta fata de gazele rusesti".


El a adaugat ca prin realizarea acestei interconexiuni, Romania va avea acces la pietele din vestul Europei, iar existenta unei piete regionale este cea care regleaza pretul gazelor.


Pentru moment, prin gazoductul Arad-Szeged, Romania poate doar sa importe gaze, dar prin realizarea unor investitii intr-un interval de aproximativ cinci ani, va putea sa si exporte gaze.


Fasimon a mai aratat, raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor, ca aceasta conducta va putea suplini o eventuala noua sistare a gazelor de catre Federatia Rusa. Pana la realizarea conductei Arad-Szeged, Romania importa gaze din Rusia prin doua companii de trading. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1170 ori
Citeste mai multe despreboc conducta gaze agri