Boc: concediul post-natal redus, indemnizatia se mentine

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 00:01
2324 citiri
Boc: concediul post-natal redus, indemnizatia se mentine

Perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului va fi redusa, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fara sa fie afectata valoarea indemnizatiei, modificari care nu vor fi aplicate si beneficiarilor actuali, a anuntat, luni seara, premierul Emil Boc, potrivit Mediafax. 

Limita minima a indemnizatiei va ramane astfel, in ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maxima la 3.400 lei.

Viitoarele mame vor putea sta si in al doilea an in concediu de crestere a copilului, dar fara plata, si vor beneficia de o prima lunara de 500 lei daca se intorc la munca oricand in perioada celui de-al doilea an in care pot opta pentru acest concediu neplatit.

Mamele aflate deja in concediu vor beneficia de actuala indemnizatie, aflata in plata, pentru perioada de doi ani.

"Incepand cu anul 2011, situatia va fi urmatoarea: durata indemnizatiei - un an; valoarea indemnizatiei - la fel ca si acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei; prima de reintoarcere de 500 lei; concediu fara plata, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu mentiunea ca oricand parintele se intoarce la munca, pana la epuizarea celor 24 de luni, primeste prima de 500 lei.

Pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei, adica pentru copiii care se vor naste in 2011, de atunci valoarea indemnizatiei va fi aceeasi ca si acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge intre 12 si 24 luni cu concediu fara plata.

Oricand in aceasta perioada de timp, parintele se intoarce la munca, primeste o prima de intoarcere de 500 lei pe luna", a spus Boc. Potrivit premierului, in prezent se afla in plata 198.000 indemnizatii de crestere a copilului.

Modificarile au fost decise, luni, de Guvern, prin ordonanta de urgenta.

"Am luat aceasta decizie pentru ca, pe de-o parte, sa nu-i afectam pe cei care sunt astazi in situatia de a avea indemnizatia de crestere a copilului in derulare, iar in al doilea rand ca sa pregatim, in 2011, un program coerent al Guvernului, in parteneriat cu autoritatile locale, pentru constructia de crese, sa adoptam legislatia in Parlament cu privire la bone, in al treilea rand sa transformam, acolo unde este posibil, unele spitale in crese astfel incat numarul acestora sa poata fi suficient pentru cererea cu insistenta pe piata in privinta creselor si, nu in ultimul rand, perfectionarea legislatiei care vizeaza tichetele de cresa.

Cu alte cuvinte, pe parcursul lui 2011 se va crea infrastructura necesara astfel incat, incepand cu anul urmator, sa poata exista locuri suficiente in cresa pentru copiii care vor veni acolo in urma deciziei parintilor de a se reintoarce la munca sau la sfarsitul celor douasprezece luni de concediu care vizeaza cresterea copilului", a spus Boc.

#emil boc, #concediu, #maternitate, #indemnizatie , #stiri Emil Boc