Boc cere ambasadorilor sa faca lobby pentru firmele romanesti

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 12:47
1306 citiri
Boc cere ambasadorilor sa faca lobby pentru firmele romanesti

Premierul Emil Boc le-a cerut miercuri ambasadorilor Romaniei sa faca lobby pentru sprijinirea intereselor romanesti in strainatate, aratand ca este gresita abordarea potrivit careia statutul diplomatic i-ar obliga sa nu se implice in sustinerea mediului de afaceri, potrivit Newsin. 

Premierul asteapta de la ambasadori "idei, propuneri noi, pentru proiecte de colaborare economica interguvernamentala, dar si pentru extinderea contactelor de afaceri intre companii romanesti si companii din tarile in care isi desfasoara activitatea".

Boc le-a mai cerut reprezentantilor diplomatici ai tarii noastre sa promoveze in dialogul cu interlocutorii externi mesajul ferm ca Romania intreprinde demersuri consistente pentru a contracara consecintele crizei si pentru a stimula activitatea economica.

"Romania isi mentine cota unica de impozitare de 16%, mentine neimpozitarea profitului reinvestit si dezvolta proiecte consistente de parteneriat public-privat in domenii precum energia, infrastructura si nu numai", a enumerat premierul domeniile care "trebuie sa fie cunoscute si explicate mediului de afaceri din afara tarii".

Premierul a subliniat ca diplomatia reprezinta un instrument esential de promovare a interesului national, cu atat mai mult cu cat provocarile continua si au capatat forme complexe, cel mai bun exemplu in acest constituindu-l criza globala.

"Ne aflam intr-o situatie care ne obliga pe fiecare dintre noi, inclusiv pe dumneavoastra, sa cautam si sa identificam noi solutii pentru a grabi relansarea economiei romanesti, din aceasta perspectiva astept din partea dumneavoastra o abordare cat se poate de pragmatica, orientata spre efecte si rezultate tangibile", a explicat seful Guvernului.

Misiunile noastre externe, a spus Boc, "au obligatia sa sprijine firmele romanesti in limitele statutului lor diplomatic, fara se se prevaleze de acesta ca un motiv de inactiune".

Premierul a aratat ca trebuie depasita "perceptia gresita asupra reprezentantilor guvernamentali, atunci cand acestia se implica in actiuni de lobby sau de sustinere a mediului de afaceri".

"A sprijini interesele romanesti in strainatate nu reprezinta o incalcare a statutului dumneavoastra diplomatic", le-a spus Boc ambasadorilor romani. Premierul a stabilit obiective separate pentru ambasadorii romani din tarile UE.

"Astept de la misiunea noastra la UE, dar si de la ambasadele noastre din tarile membre UE analize si evaluari in baza carora sa se elaboreze o lista a surselor si modalitatilor de finantare europeana", a spus Boc.

"Problematica europeana este decisiva pentru noi si in alte registre decat cel energetic sau economic. Ne dorim o Romanie de succes si in cadrul UE, care sa fie recunoscuta drept un partener viabil, integru si predictibil", a adaugat Boc.

El a subliniat ca "este necesara intreprinderea tuturor demersurilor pentru indeplinirea obiectivului national strategic - aderarea la spatiul Schengen in martie 2011 si ridicarea mecansimului de cooperare si verificare pe justitie.

"Este important sa prezentati in continuare evolutiile pozitive pe care le-am realizat in ceea ce priveste reforma justitiei sau combaterea coruptiei", le-a spus Boc ambasadorilor romani din tarile membre UE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #ambasadori, #lobby, #firme romanesti , #stiri Emil Boc