Boc cauta furnizori pentru Nabucco in Orientul Mijlociu

Luni, 13 Iulie 2009, ora 15:12
1266 citiri
Boc cauta furnizori pentru Nabucco in Orientul Mijlociu

Premierul Emil Boc a declarat luni, la Ankara, ca Romania ia in considerare statele din zona Marii Caspice - Azerbaijan, Turkmenistan si Kazahstan -, dar si statele din Orientul Mijlociu ca potentiali furnizori ai proiectului Nabucco, relateaza NewsIn.

"Semnarea Acordului interguvernamental pentru Nabucco demonstreaza sustinerea statelor partenere la cel mai inalt nivel pentru materializarea acestui proiect important", a declarat premierul Emil Boc la finalul ceremoniei in cadrul careia sefii guvernelor Romaniei, Bulgariei, Ungariei, Austriei si Turciei au semnat luni, la Ankara, Acordul pentru tranzitul gazoductului Nabucco.

Seful Executivului de la Bucuresti a declarat ca proiectul Nabucco este important din doua puncte de vedere - asigurarea securitatii energetice si viabilitatea economica.

El a argumentat ca proiectul Nabucco va asigura diversificarea resurselor si rutelor de transport ale hidrocarburilor, securitatea energetica, fiind totodata mai putin costisitor decat alte initiative similare promovate in regiune.

"Astfel, proiectul are toate ingredientele necesare pentru a atrage investitorii si furnizorii", a conchis prim-ministrul roman.

Boc a spus ca prezenta la evenimentul de la Ankara a lui Jose Durao Barroso, pe care l-a numit "actualul si viitorul presedinte al Comisiei Europene", reprezinta un argument puternic al sustinerii UE pentru dezvoltarea proiectului Nabucco.

"Romania va ramane un partener de incredere in acest proiect.

Vom continua sa promovam implementarea lui pe de-o parte ca membru al UE, iar pe de alta parte in cadrul relatiilor bilaterale cu statele furnizoare si de tranzit", a spus Boc.

In ceea ce priveste furnizorii, premierul a spus, in discursul sustinut la deschiderea evenimentului, ca Romania ia in considerare statele din zona Marii Caspice - Azerbaijan, Turkmenistan si Kazahstan - dar si pe cele din Orientul Mijlociu.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz anual, gaz ce provine din Asia Centrala, spre UE, trecand prin Turcia si sud-estul Europei.

In afara de premierul irakian Nuri al-Maliki, la Ankara au fost prezenti si presedintele georgian Mihail Saakasvili, un reprezentant al Azerbaidjanului si reprezentantul secretarului de stat american pentru energie Richard Morningstar.

Un sfert din gazul folosit in Europa provine in prezent din Rusia, iar un diferend intre Rusia si Ucraina - punct de tranzit esential -, a dus la intreruperea livrarilor spre Europa.

In acest context a fost relansat in acest an proiectul Nabucco. Nabucco, lansat in 2002, ar urma sa fie functionabil din 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Turkmenistanul, care are rezerve mari de gaz, a furnizat o sustinere pretioasa pentru Nabucco vineri, anuntand ca este gata sa se asocieze, fara a-si lua insa un angajament mai ferm.

Europenii asteapta inca acordul unor tari-cheie, ca Uzbekistanul sau Kazahstanul.

Nabucco este in concurenta cu un alt proiect de gazoduct, South Stream, dezvoltat de monopolul rusesc Gazprom si compania italiana ENI, care va lega Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagra, urmand ca apoi sa se ramifice catre sudul si vestul continentului. 

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#furnizori, #investitori, #nabuco, #proiect , #stiri Emil Boc