Boc: "Bubele" sistemului financiar, aparatul bugetar si cheltuielile sociale

Marti, 24 August 2010, ora 15:10
1498 citiri
Boc: "Bubele" sistemului financiar, aparatul bugetar si cheltuielile sociale

Premierul Emil Boc a declarat, in Senat, ca "bubele" sistemului financiar sunt cheltuielile bugetare si sociale nesustenabile de economia Romaniei, iar actualul Guvern a preferat sa "puna punctul pe rana" si sa ia masuri impopulare, dar corecte, punand scaunul fiecarui ministru "la bataie", relateaza Mediafax.

Declaratia premierului a fost facuta, marti, in plenul Senatului, context in care le-a solicitat senatorilor sa adopte OUG 58/2010 in forma aprobata de Camera Deputatilor.

"Ne-am uitat rational la problemele din sistemul financiar al tarii.

Unde sunt bubele sistemului. Si ele se vad foarte simplu si direct in faptul ca la bugetul de stat pe componenta cheltuielilor bugetare avem un stat supradimensionat, greoi, cu prea multi functionari publici si care cheltuieste foarte mult.

S-a ajuns la 9,8% ponderea in PIB a cheltuielilor cu salarii, pe cand media in Uniunea Europeana este pe undeva la 5-7%, adica un stat supradimensionat si care cheltuieste foarte mult, iar noi nu avem resursele sa sustinem un asemenea stat.

Si, atunci, am ales solutia de a pune punctul pe rana si a incerca sa corectam acest dezechilibru", a spus Boc.

In opinia premierului, alte dezechilibre al sistemului financiar sunt generate de cheltuielile cu pensiile si cu asistenta sociala, iar reformele in aceste domenii sunt in curs de finalizare.

Premierul a afirmat ca este constient de nemultumirile populatiei, de costurile politice "grele" pe care le suporta membrii partidelor care sustin Guvernul, dar considera ca a luat masuri corecte, si nu "cu chestiuni de fum, pompieristice", asa cum s-a facut in 2008.

"Stiu ce inseamna sa fii parlamentar uninominal si sa te duci in circumscriptia electorala si sa vina nemultumirile oamenilor.

Oamenii nu inteleleg foarte bine toate chestiunile acestea economice.

Ei stiu doar ca li s-au dat salariu si pensie mare, si acum nu se mai poate da, si cei care nu dau sunt vinovati.

Aratandu-le insa faptul ca, daca mergem in ritmul acesta, se va ajunge intr-o situatie in care nu se mai pot plati pensii, salarii, si sa ai curajul sa le spui oamenilor aceste lucruri, suportandu-le nemultumirea", a spus Boc, el adaugand ca dupa trecerea perioadei dificile veniturile vor creste in mod corect si sustenabil.

"Impreuna cu intregul Guvern am spus «plecam acasa sau se adopta aceste masuri».

Nu am ezitat sa punem scaunul fiecarui ministru, inclusiv al primului-ministru, la bataie, in Parlament, pentru a putea sa corectam niste lucruri care nu merg bine in tara aceasta", a mai spus Boc in pledoaria sa prin care solicita senatorilor mentinerea formei adoptate de deputati a ordonantei prin care TVA este majorata la 24%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #buget, #cheltuieli, #financiar, #sistem , #stiri Emil Boc