Boc: BEI, una dintre solutiile pe care le avem

Vineri, 20 Martie 2009, ora 09:16
1616 citiri
Boc: BEI, una dintre solutiile pe care le avem

Guvernul Romaniei si-a exprimat acordul de principiu pentru majorarea capitalului social al Bancii Europene de Investitii (BEI), premierul Emil Boc precizand ca acesta nu include contributii ale statelor membre UE, ci deblocarea unor sume din rezervele bancii.

 

Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au avut, joi, la Luxemburg, o intalnire cu conducerea Bancii Europene de Investitii, in vederea obtinerii de sustinere financiara pentru Romania.

"BEI reprezinta una dintre solutiile pe care le avem, am primit aceste asigurari pe care presedintele Basescu le-a mentionat. In 31 martie, vicepresedintele BEI va veni la Bucuresti, pentru a prezenta mediului de afaceri si Romaniei proiectele si programele cu valorile mentionate, astfel incat banii sa vina in Romania. Am precizat in fata conducerii BEI faptul ca Romania are ca obiectiv proiritar sustinerea masiva a investitiilor, ca modalitate de creare de locuri de munca si de relansare economica a tarii", a declarat Emil Boc, prezentat de seful statului drept "presedintele Boc".

"Il rog pe domnul presedinte Boc, pe domnul prim-ministru Boc, ca a fost la PPE, el e presedinte acolo, sa stiti", a glumit Basescu dupa ce s-a incurcat in prezentarea premierului, caruia i-a dat cuvantul dupa ce el insusi a facut un briefing al intalnirii de la Luxemburg.

"Am dat impreuna acordul de principiu pentru majorarea capitalului social al Bancii Europene de Investitii. Avand in vedere ca toate statele membre sunt actionari, evident, in proportii diferite, la capitalul bancii, si Guvernul Romaniei si-a exprimat acordul de pricipiu ca aceasta majorare sa aiba loc, iar o data cu aceasta majorare si fondurile pe care banca le va avea la dispozitie pentru sustinerea investitiilor vor fi mai mari", a explicat premierul Emil Boc o alta tema a discutiilor cu conducerea BEI.

Premierul a explicat ca aceasta majorare de capital a BEI nu se face cu contributia nationala a Romaniei sau a altor tari, ci printr-o modalitate de diminuare a rezervelor pe care banca le are la dispozitie si trecerea acelor sume spre investitii.

Emil Boc a amintit si despre participarea sa si a presedintelui Basescu la summitul PPE, a carui concluzie a fost ca Europa poate traversa criza economica in care se afla in prezent prin implementarea programelor anticriza si ca, in caz de nevoie, vor fi aplicate masuri complementare.

Pe agenda summitului s-au regasit toate subiectele ce urmeaza a fi abordate vineri, la Consiliul European, dar si subiectul alegerilor pentru Parlamentul European, in acest context popularii exprimandu-si speranta ca PPE va convinge Europa ca viitorul il reprezinta guvernarile de centru-dreapta.

 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#bei, #boc, #european, #finantare, #parlamentul , #stiri Emil Boc