Boagiu: tronsoanele de autostrada, taxate la cererea UE

Marti, 07 Iunie 2011, ora 15:34
1350 citiri
Boagiu: tronsoanele de autostrada, taxate la cererea UE

Uniunea Europeana impune Romaniei sa taxeze tronsoanele de autostrada, sustine Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu care admite insa ca valoarea acestei taxe nu a fost inca stabilita de consultantii ministerului, potrivit NewsIn. 

"Acum doua saptamani am semnat cinci contracte de autostrada pentru 693 milioane euro, iar astazi (marti, n.r.) semnam alte trei contracte, de 428 milioane euro.

Deci adaugam la cei aproape 100 de kilometri pe care i-am semnat deja, alti 60 de kilometri de autostrada de pe Coridorul IV Paneuropean, care au data de finalizare 2015.

Facand un calcul, pe autostrazi si vamal, din 5,7 miliarde euro alocati de UE, trei miliarde de euro sunt contractati", a spus Boagiu.

Ministrul a mai spus ca taxarea tronsoanelor de autostrada este una dintre conditiile impuse de Uniunea Europeana, dar inca nu a fost stabilita valoarea acestei taxe.

"Consultantii lucreaza in prezent la taxa pentru autostrazile din Romania", a adaugat Boagiu.

In legatura cu contractul de proiectare si executie a lotului Timisoara-Lugoj din autostrada Orastie-Sibiu, ministrul a precizat ca acesta a fost contestat, reevaluat si se asteapta perioada de expirare a contestatiei.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a semnat marti contracte de peste 427,54 mil. euro pentru proiectarea si executia lucrarilor pentru autostrada Orastie-Sibiu de pe Coridorul IV Paneuropean, cu finantare prin POS-T.

Contractul pentru proiectarea si executia lucrarilor la lotul I de pe autostrada Orastie - Sibiu a fost castigat de firma Strabag, valoarea totala fiind de 166,65 milioane euro cu TVA (551 milioane lei fara TVA).

Contractul pentru lotul II al autostrazii Orastie - Sibiu a fost atribuit asocierii Straco Grup - Studio Corona, valoarea acestuia fiind de 114,26 milioane euro cu TVA (377,78 milioane lei fara TVA).

Lotul IV pentru lucrarile de proiectare si executie ale autostrazii Orastie-Sibiu a fost adjudecat de asocierea Astaldi-Astalrom, cu o valoare de 146,63 milioane euro (484,83 milioane lei fara TVA).

Toate contractele prevad o durata de proiectare si executie de 22 de luni, la care se adauga patru ani de garantie.

Finantarea tuturor tronsoanelor este asigurata de Uniunea Europeana, prin Fondul de Coeziune - 85% si de Guvernul Romaniei - 15%.

Cele trei contracte au fost semnate in prezenta premierului Emil Boc si a ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anca boagiu, # ministrul transporturilor, # taxa de autostrada, # cat e taxa de autostrada, # autostrada , #stiri Emil Boc