Bilantul Guvernului la sase luni de mandat: Cabinetul ignora criza

Joi, 18 Iunie 2009, ora 10:22
1161 citiri
Bilantul Guvernului la sase luni de mandat: Cabinetul ignora criza

Salariile bugetarilor au crescut cu 16%, in timp ce cheltuielile pe bunuri si servicii au stagnat, in loc sa fie reduse.

In ciuda declaratiilor oficiale, a angajamentelor si a planului anticriza propriu-zis prezentat de catre premierul Emil Boc, statul roman s-a comportat la inceputul acestui an, in plina criza, la fel ca in 2008, cand Romania a avut cea mai mare crestere economica din ultimii ani,informeaza Ziarul Financiar.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor, de exemplu, au crescut in primele patru luni din 2009 cu 16,2%, ajungand la peste 17 miliarde de lei, cu doua miliarde mai mult decat in perioada similara a anului precedent, conform datelor Ministerului de Finante.

Singurul loc din care s-a taiat consistent a fost bugetul de investitii.

Statul a investit in primele patru luni 4,3 miliarde de lei, cam un miliard de euro, cu 22,8% mai putin decat anul trecut, desi s-a angajat sa investeasca in total peste noua miliarde de euro in 2009.

Statul a cheltuit la fel de mult pe bunuri si servicii Daca in ceea ce priveste salariile bugetarilor explicatia cresterii este obtinerea de majorari in campania electorala din 2008, in ceea ce priveste achizitia de bunuri si servicii de catre stat cifrele contravin flagrant cu promisiunilor premierului.

In primele patru luni statul a avut la acest capitol cheltuieli de 8,47 miliarde de lei, cu doar 0,4%, respectiv 30 de milioane de lei, mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

Simplu spus, cheltuielile sunt, practic, la fel ca atunci cand economia mergea cu motorul turat la maximum.

Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Stabilirea salariului minim este o procedura delicata, care are drept obiectiv realizarea unui echilibru intre obiective care uneori sunt opuse si, de aceea, sfaturile expertilor ii pot ajuta pe...
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
Trecerea la impozitul pe profit in urma scaderii pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro ar genera cresterea inflatiei, prin transferul majorarii cheltuielilor in preturile de...
#anticriza, #cheltuieli, #economie, #investitii, #plan, #salarii , #stiri Emil Boc