Bancile au la dispozitie 7 zile sa decida dobanzile pentru programul "Prima casa"

Joi, 18 Iunie 2009, ora 08:55
1780 citiri
Bancile au la dispozitie 7 zile sa decida dobanzile pentru programul "Prima casa"

Bancile trebuie sa transmita Ministerului Finantelor, pana saptamana viitoare, valoarea dobanzilor pe care le vor percepe in cadrul Programului "Prima Casa" si valoarea totala a creditelor pe care sunt dispuse sa le acorde, a declarat premierul Emil Boc, informeaza NewsIn.

De maine (joi, n.r.) curge termenul de sapte zile pentru banci, pentru a informa Ministerul Finantelor cu privire la dorinta de a intra in acest program, prin precizarea clara a dobanzilor - care nu pot depasi plafonul maxim pe care l-am stabilit - si limita de garantare - cat sunt dispuse, ca valoare, sa ofere credite", a declarat premierul. Statul poate garanta credite in valoare totala de un miliard de euro.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la finalul sedintei de miercuri a Executivului ca, daca valoarea totala a finantarilor solicitate de banci depaseste plafonul de un miliard de euro, in limita caruia statul ofera garantii, atunci Fondul National de Garantare (FNG) este autorizat sa stimuleze bancile care au cele mai avantajoase oferte pentru clienti.

FNG va evalua la fiecare trei luni modul de utilizare a plafonului de garantare de catre banci si va realoca banii in functie de gradul de utilizare de plafoanelor.

Aceste prevederi sunt cuprinse in normele de aplicare a Programului "Prima Casa", modificate miercuri de Guvern astfel incat statul sa poata garanta credite atat pentru locuinte finalizate si inscrise in cartea funciara, cat si pentru cele aflate in constructie sau pentru cele care urmeaza a fi construite.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la finalul sedintei de miercuri a Executivului ca, in ceea ce priveste locuintele aflate in constructie si cele care urmeaza a fi construite, beneficiarul trebuie sa depuna la banca o cerere de finantare insotita de un antecontract de vanzare-cumparare a locuintei, respectiv de un contract pentru construirea locuintei, incheiat cu o firma de profil.

Statul nu garanteaza credite prin programul "Prima Casa" pentru locuintele construite in regie proprie. Dupa ce banca verifica daca solicitantul se incadreaza in criteriile impuse, va emite o promisiune unilaterala de creditare sub conditia obtinerii unei promisiuni de garantare, iar Fondul National de Garantare va emite la randul sau o promisiunea de garantare.

"Aceste promisiuni de garantare sunt valabile pe o perioada de 18 luni. De ce? Pentru ca, intr-un interval de 18 luni, locuintele sa fie terminate. Pentru ca, daca tot dorim sa mobilizam capitalul bancilor si sa acceleram ritmul constructiilor din Romania, atunci cei care doresc sa participe la acest program trebuie sa se miste cu o anumita productivitate, cu o anumita viteza", a explicat ministrul.

In momentul cand locuinta este finalizata sau este construita, promisiunea de creditare a bancii, impreuna cu promisiunea de garantare se transforma intr-un contract de garantare.

"Ca atare, persoana va intra in posesia banilor, va putea sa plateasca contructorului apartamentul pe care l-a facut, iar aceasta locuinta sa devina ipoteca de gradul I in favoarea ministerului de Finante", a spus ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #dobanzi, #banci, #prima, #casa, #program, #guvern , #stiri Emil Boc