Aviatorii pensionari sunt jigniti de afirmatiile premierului referitoare la pensiile lor

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 09:18
1675 citiri
Aviatorii pensionari sunt jigniti de afirmatiile premierului referitoare la pensiile lor

Aviatorii pensionari ii cer premierului, intr-o scrisoare deschisa, sa faca o "analiza serioasa" cu privire la situatia lor si sustin ca se simt jigniti de afirmatiile acestuia privind pensiile primite de ei, acestea fiindu-le acordate in baza unei legi initiate de PDL si votate in unanimitate.

Scrisoarea deschisa adresata primului-ministru a fost postata, in 5 aprilie, pe site-ul Asociatiei Nationale a Aviatorilor Pensionari, fiine semnata de comandantul Paul Bozga, dar scrisa in numele oricaruia dintre colegii sai, precizeaza Mediafax.

"Ca unul care am avut privilegiu de a face parte din tagma aviatorilor, m-am bucurat pana de curand, de respectul si admiratia prietenilor, a colegilor, a vecinilor si chiar a oamenilor de pe strada. Spun pana de curand pentru ca, de cand primul ministru al tarii ne face nesimtiti, imi este rusine sa mai spun ca am fost aviator", se arata in debutul scrisorii deschise.

Semnatarul acesteia arata ca toti colegii sai se simt jigniti de afirmatiile premierului, desi sunt beneficiari ai unei legi pe care Parlamentul Romaniei, "din respect" pentru munca lor, a votat-o.

"Din curiozitate, am cautat pe internet sa vad cum a trecut legea 223/4 Iulie 2007 prin Parlament si am vazut ca la Senat a fost adoptata in unanimitate, ceea ce ma face sa cred ca si parlamentarii partidului pe care il conduceti au votat-o. Ba mai mult, initiatorul acestei legi a fost un vicepresedinte al PDL, care a inteles ce inseamna munca unui aviator si banuiesc, ca presedinte de partid, ca nu a facut-o fara stirea dumneavoastra", se arata in scrisoare.

Semnatarul acesteia face o scurta trecere in revista a problemelor din cariera, legate de aspectele materiale, dar si de incidentele carora a trebuit sa le faca fata.

"Pentru ca am scapat cu viata atat noi, cat si pasagerii nostri, compania mi-a dat o insigna pentru merite deosebite in aviatie si mi-a trimis o hartie cu «multumiri pentru inaltul profesionalism de care ati dat dovada». Atat si nimic mai mult si am fost multumit", sustine semnatarul scrisorii deschise adresate premierului.

Acesta arata ca vrea doar sa-i reaminteasca primului-ministru ca este vorba de o categorie profesionala care si-a castigat respectul oamenilor prin munca prestata, care nu vrea sa primeasca "niste invective" nemeritate.

"Inainte sa ne faceti nesimtiti ar fi fost mai bine sa cereti de la Institutul de Medicina Aeronautica si Spatiala statistica cu bolile profesionale si varsta medie de viata a pilotilor din aviatie si ati fi aflat ca 40% dintre noi nu apucam varsta de 65 de ani. Dati mereu exemplul unui pilot care si-a marit artificial salariul pentru o pensie mare, dar pentru unul jigniti tot personalul navigant pensionar, multi eram deja pensionati si, conform legii, am primit o adeverinta cu media salariului pe trei luni a pilotilor in activitate, piloti care au salarii pe care noi nu le-am avut niciodata, desi am muncit la fel. Stim ca de ceva timp, pensiile noastre sunt mai mari decat ale majoritatii oamenilor, care au muncit din greu in Romania, dar, repet, nu noi ni le-am facut, ci au fost facute si votate de parlamentarii romani, care au considerat ca le meritam", se mai arata in scrisoare.

Semnatarul acesteia incheie spunand ca a redactat scrisoarea in contextul in care s-a intors de la inmormantarea unui coleg de promotie, in varsta de 63 de ani. Aviatorii, alaturi de magistrati si de diplomati, vor fi cei mai afectati prin aplicarea noii forme a legii pensiilor.

Astfel, aproximativ zece la suta din pensiile speciale ar putea scadea, dupa recalculare, reducerea medie fiind de 1.500 de euro, dar putandu-se ajunge si la o diminuare la 80%.

Premierul Emil Boc a facut referire, in mai multe randuri, la "pensiile nesimtite" si a sustinut eliminarea lor.

Potrivit declaratiilor premierului din octombrie 2009, prin recalcularea pensiilor speciale, ar rezulta economii intre 500 si 800 de milioane de euro anual. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#pensii, # lege, # recalculare, # piloti, # boc , #stiri Emil Boc