Astazi eram TOT IN RECESIUNE, daca majoram cota unica - Boc

Joi, 14 Iulie 2011, ora 13:12
1454 citiri
Astazi eram TOT IN RECESIUNE, daca majoram cota unica - Boc

Premierul Boc vede situatia Romaniei ca fiind "linistitoare" in comparatie cu alte state din UE. "Linistea" acestuia vine din faptul ca avem o datorie publica de doar 31% din PIB, fata de state precum Italia sau Grecia, care au ajuns la procente ametitoare, de 120-130% din Produsul Intern Brut. 

Prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor din Romania, premierul Boc i-a asigurat pe oamenii de afaceri ca statul este pe drumul cel bun, enumerand masurile pe care le-a luat Guvernul pentru iesirea din recesiune.

Conform Cartei Albe realizate de CNIPMMR (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania), 50-60% dintre companiile romanesti au fost grav afectate de situatia economica din ultimul an.

Cresterea TVA-ului de la 19 la 24% a facut ravagii in jumatate dintre IMM-uri. Insa, premierul crede ca peisajul ar fi fost si mai macabru daca nu s-ar fi aplicat masurile de austeritate din ultimul an.

"Majorarea TVA-ului nu a fost dorita de nimeni, ci a fost impusa de piata", a declarat Emil Boc.

Acesta a reamintit ca in urma cu un an Fondul Monetar International (FMI) ne-a pus sa alegem intre cresterea cotei unice de la 16 la 20% si a TVA-ului de la 19 la 24%.

"Macar am reusit sa salvam cota unica, procentul ramanand la 16%. Daca am fi majorat-o, astazi Romania nu ar fi iesit din recesiunea economica", mai spune Boc. "Oricum, majorarea TVA-ului a intarziat iesirea din recesiune".

Limitarea deficitului bugetar si a datoriei publice

In continuare, premierul considera ca Romania trebuie sa-si ia masuri de siguranta. Astfel, trebuie sa se limiteze deficitul bugetar la 3% si cota datoriei publice din PIB la maximum 60%.

Aceste masuri fac parte din Tratatul de la Maastricht, fiind deja implementate in Germania si pe punctul de a fi adoptate in Franta.

Tot o masura menita sa impulsioneze mediul de afaceri si economia Romaniei ar fi si confiscarea averilor ilicite.

"Suntem singura tara din UE care nu a implementat in legislatia interna o prevedere conform careia o persoana ce a fost condamnata pentru o infractiune sa faca dovada ca averea sa este obtinuta licit", explica premierul.

Acesta a adaugat ca modificarea Constitutiei in acest sens nu inseamna ca ne intoarcem la sistemul dinainte de 1989, cand averile puteau fi confiscate si trecute in posesia statului in orice moment.

Am absorbit doar 3% din fondurile europene

Una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei a ramas in continuare rata mica de absortie a fondurilor europene.

Daca oficialii romani sustineau ca rata de absortie este de 12%, Comisia Europeana a scos adevarul la iveala. Romania a reusit sa atraga doar 3% din fondurile UE, adica 19 miliarde de euro in perioada 2007 - 2013.

"Stam bine cu depunerea, aprobarea si chiar semnarea de contracte de finantare din fonduri europene. Insa stam prost la rambursarile efective de bani", spune Boc.

Iar Romania este analizata de UE nu dupa finantari, ci dupa rambursari efective. Mai exact, trebuia sa fie rambursate 2,6 miliarde de euro, din care doar 1 miliard de euro sunt bani efectiv lucrati.

Restul de 1,6 miliarde sunt prefinantari acordate firmelor la incheierea contractelor.

Vina pentru aceasta situatie este pusa de Boc pe umerii autoritatilor publice si a unora dintre firme.

"Vom fi extrem de duri si necrutatori cu firmele si cu autoritatile publice, in special. Vorbesc despre cele care nu organizeaza corect licitatii sau care au intarzieri in realizarea proiectelor", mai spune premierul.

#cnipmmr, #cota unica, #emil boc, #recesiune , #stiri Emil Boc