Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aplicarea noilor reguli privind combaterea evaziunii fiscale, adoptata de Guvern

Aplicarea noilor reguli privind combaterea evaziunii fiscale, adoptata de Guvern

Guvernul a adoptat, vineri, normele metodologice de aplicare a noilor reguli privind combaterea evaziunii fiscale, precizeaza Mediafax.

Premierul Emil Boc a afirmat ca aceste norme stabilesc, inca o data, mentinerea cotei reduse de TVA la mai multe servicii.

El a mentionat astfel cota de 9% pentru serviciile constand in permiterea accesului in castele, case memoriale, muzee, monumente, gradini botanice si zoologice, targuri, expozitii, evenimente culturale, cinematografe, pentru livrarea de carti, manuale scolare, ziare, reviste, pentru livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia celor dentare, pentru livrarea de produse ortopedice, pentru livrarea de medicamente de uz uman si veterinar si pentru cazarea in sectorul hotelier.


De asemenea, normele metodologice prevad ca TVA de 5% este mentinuta pentru vanzarea locuintelor cu o suprafata utila de maxim 120 de metri patrati, pentru livrarea de cladiri cu destinatia de camine de batrani si de pensionari sau pentru case de copii, pentru centrele de recuperare-reabilitare pentru minori cu handicap.


Cota de TVA de 5% se mentine si pentru vanzarea de cladiri, inclusiv a terenurilor pe care sunt construite, catre primarii, in vederea atribuirii ca locuinte sociale cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietii.


Ordonanta de combatere a evaziunii fiscale a fost publicata la finele lunii iunie in Monitorul Oficial, din actul normativ fiind eliminate prevederile initiale referitoare la aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare si accizele la produse de lux.


Surse oficiale au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca Guvernul a decis sa renunte la aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare si reintroducerea accizelor la produse de lux, dupa ce Comisia Europeana a atentionat ca aceste prevederi incalca legislatia UE.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1342 ori
Citeste mai multe desprecombatere evaziune fiscala ordonanta