Ambasadorul Frantei: Trebuie sa revizuim privilegiile sociale

Joi, 15 Iulie 2010, ora 01:16
1239 citiri
Ambasadorul Frantei: Trebuie sa revizuim privilegiile sociale

Ambasadorul Frantei la Bucuresti a vorbit, in discursul rostit in prezenta premierului Emil Boc cu prilejul Zilei nationale, despre dificultatile crizei economice, subliniind ca peste tot sunt necesare masuri stricte, revizuirea privilegiilor sociale si reechilibrarea sistemului de pensii, informeaza Newsin. 

In anul de criza 2010, alocutiunea ambasadorului Henri Paul s-a concentrat in jurul temelor economice, reprezentantul diplomatic al Frantei cerand autoritatilor romane "eforturi pentru a imbunatati mediul de afaceri, pentru a spori transparenta si pentru a creste competitivitatea economica", astfel incat asteptarile partenerilor francezi sa nu fie inselate.

Pe de alta parte, ambasadorul a transmis un mesaj clar ca si-ar dori ca sistemul educational romanesc sa incurajeze mai mult folosirea limbii franceze.

Ambasadorul Henri Paul a vorbit despre masurile de austeritate care se impun nu numai in Franta si in Europa, ci si in Romania, amintind ca "dupa mai multi ani cu o crestere importanta, datorata in special investitiilor straine atrase de perspectiva integrarii europene", in 2009 tara noastra a cunoscut o recesiune foarte puternica, iar in 2010 va avea o crestere economica negativa.

"In Franta si in Europa, sunt necesare masuri stricte de economie, trebuie sa revizuim privilegiile noastre sociale si in special trebuie sa reechilibram sistemul de pensii si sa reinventam un model de crestere. Trebuie, de asemenea, sa gasim, printr-o analiza serioasa si aprofundata a punctelor noastre tari si a slabiciunilor noastre, modalitatile si solutiile pentru un nou inceput.

Da, eu cred ca va exista un moment de dinainte si de dupa criza", a spus ambasadorul Henri Paul referindu-se la 2010 ca la un an de cotitura 2010, care "va ramane, fara indoiala, in memoria europenilor si in mod deosebit in memoria romanilor".

Ambasadorul a spus ca "Romania poate sa se bazeze pe solidaritatea europeana, care s-a manifestat deja in sustinerea ajutorului din partea FMI. Sunt convins ca eforturile sale vor gasi o contrapartida in mentinerea si aprofundarea acestui ajutor, in special in momentul revizuirii politicii agricole si a perspectivelor bugetare ale Uniunii europene", a subliniat reprezentantul diplomatic al Frantei.

Pe de alta parte, reamintind ca parteriatul strategic bilateral este in curs de revizuire, ambasadorul a confirmat ca Franta este interesata de cooperarea cu Romania in domeniul energetic, in cel al agriculturii, al infrastructurii de transport si al mediului, dand asigurari ca "Romania poate sa se bazeze pe sprijinul Frantei".

Diplomatul a explicat ca ziua de 14 iulie este pentru francezi ocazia de a-si strange randurile, de a fi impreuna si de a transmite un mesaj de incredere si de speranta colectiva, "ceea ce se justifica in mod special anul acesta, mai mult ca in ceilalti ani", pentru ca "aceasta criza care se prelungeste si care are uneori efecte neasteptate trebuie sa determine tarile europene sa manifeste mai multa solidaritate, mai multa competitivitate si mai multa unitate", a punctat ambasadorul Henri Paul.

El a precizat ca acest mesaj de solidaritate este cel pe care presedintele Nicolas Sarkozy doreste "sa-l transmita, in permanenta, fara aroganta, dar cu tarie. Acesta va fi sensul presedintiei franceze a G8 si a G20 de anul viitor", a completat Henri Paul.

Ambasadorul Frantei a accentuat, pe de alta parte, ca parteneriatul strategic bilateral se bazeaza pe francofonie si "pe utilizarea limbii franceze de catre romani".

In acest context, a adresat un apel catre autoritatile romane "pentru ca sa nu uite angajamentul lor in favoarea limbii franceze si sa faca din francofonie o veritabila prioritate politica", avertizand ca traditia relatiilor culturale dintre Romania si Franta "poate fi pusa in pericol de anumite masuri ale sistemului educational, daca nu-i acordam atentia cuvenita".

Alocutiunea lui Henri Paul s-a incheiat cu un "omagiu" adus intreprinderilor care fac parte din Camera de comert franco-romana si principalilor investitori si parteneri ai Ambasadei, reprezentati prin consilierii de comert exterior ai Frantei, pe care i-a numit generic "varful de lance al prezentei franceze in Romania".

"Doresc ca, din perspectiva integrarii europene, sa fie facute eforturi pentru a imbunatati mediul de afaceri, pentru a spori transparenta si pentru a creste competitivitatea economica. Aceste intreprinderi au dobandit o experienta in Romania si o cunoastere a pietei de neinlocuit. Nu trebuie sa le inselam asteptarile", a declarat Henri Paul.

In alocutiunea de raspuns, premierul Emil Boc a laudat parteneriatul cu Franta - tara pe care a numit-o "o mare natiune" - si a subliniat excelentele relatii bilaterale, declarandu-se multumit de cooperarea economica romano-franceza.

"Suntem satisfacuti de dinamica schimburilor comerciale", a spus premierul Boc, care a afirmat ca isi doreste "in continuare situarea Frantei pe primele locuri din punct de vedere al investitiilor din Romania". Seful guvernului a subliniat ca legatura dintre Franta si Romania este "profunda si indisolubila", iar relatiile bilaterale s-au situat pe "un trend constant ascendent".

Emil Boc a reamintit, de altfel, ca Romania a fost primul stat din zona Europei de Est cu care Franta a semnat, in 2008, un parteneriat strategic.

La receptia de ziua nationala a Frantei - tulburata doar de capriciile vremii - au mai venit presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedintele comisiei pentru politica externa din Senat, Titus Corlatean, secretarii de stat din MAE Bogdan Aurescu si Bogdan Mazuru, acesta din urma propus sa plece ambasador la Paris. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ambasador, #boc, #franta, #privilegii, #sociale , #stiri Emil Boc