Agrostar cere demiterea conducerii MADR

Luni, 10 Mai 2010, ora 13:49
1561 citiri
Agrostar cere demiterea conducerii MADR

Presedintele Federatiei Agrostar, care va conduce actiunea pe pichet de marti, de la Guvern, a declarat ca va solicita premierului Emil Boc demiterea intregii conduceri a Ministerului Agriculturii "care nu a putut in cinci luni sa creeze politici clare de scoatere a sectorului din criza", informeaza NewsIn.

"Vom solicita sa intram la discutii cu premierul Emil Boc si vom revendica demiterea ministrului agriculturii Mihail Dumitru si a intregii conduceri a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care nu a putut in cinci luni sa creeze politici clare de scoatere a sectorului din criza.

Am crezut in experienta lui Dumitru, am avut si nenumarate negocieri, dar am intalnit doar lipsa de interes, de reactie si de implicare", a explicat reprezentantul Agrostar, Stefan Niculae.

De asemenea, Stefan a acuzat oficialii ministerului de resort ca nu au elaborat, pana in prezent, cadrul legal pentru ajutoarele de stat ce pot fi acordate pana in 2013.

"Daca aceasta problema nu este rezolvata curand, anul 2010 va fi un an pierdut pentru agricultura romaneasca si vom depinde 100% de importuri de produse alimentare.

In acelasi timp, peste 50% dintre agricultorii din toate sectoarele sunt in pragul inchiderii activitatilor, pentru ca vanzarile au scazut si mai intampina si problema evaziunii fiscale", a mai spus Niculae Stefan.

Oficialul Agrostar a adaugat ca actiunea de protest programata pentru marti este ultima "legala", sindicalistii urmand sa recurga din luna iunie la blocarea drumurilor europene si luarea cu asalt a Agentiile de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) judetene, daca solicitarile nu vor fi rezolvate.

"Vom lua cu asalt sediile APIA, pentru debirocratizarea accesarii fondurilor europene. Sunt 10.000 de proiecte pe fonduri europene declarate eligibile, care nu pot fi continuate din cauza lipsei cofinantarii. Statul nu este in stare sa acorde garantii pentru creditare", a adaugat Stefan.

Circa 3.500 de agricultori, membrii ai Federatiei Agrostar si ai altor asociatii din domeniu, vor picheta marti sediul Guvernului, cerand achitarea subventiilor restante din 2009 si rezolvarea problemei reducerii accizei la motorina.

De asemenea, sindicalistii mai solicita crearea legislatiei si obtinerea acordurilor Comisiei Europene (CE) privind ajutoarele de stat, ce pot fi acordate pana in 2013.

Totodata, agricultorii mai vor punerea in functiune a sistemului national de irigatii si gasirea solutiilor de sustinere a irigatiilor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agrostar, #demitere, #madr , #stiri Emil Boc