Adio birocratie pentru fondurile europene!

Joi, 12 Martie 2009, ora 15:20
1457 citiri
Adio birocratie pentru fondurile europene!

Premierul Emil Boc a anuntat, joi, ca a decis sa reduca cu 23 numarul actelor care erau necesare pentru depunerea unui proiect finantat din fondurile europene, pentru intreprinderile mici si mijlocii, astfel ca in prezent vor fi necesare doar 6 acte pentru a primi bani europeni.

"Am simplificat printr-un memorandum adoptat in Guvern, de la 29 la sase acte cerute, tocmai pentru a usura depunerea proiectelor pentru IMM-uri. Acum vrem sa le extindem la toate programele operationale sectoriale", a declarat Boc in cadrul unei dezbateri pe tema industriei auto.

Premierul a spus ca reprezentantii Executivului au decis totodata, in cadrul sedintei pe tema fondurilor structurale care a avut loc la inceputul acestei saptamani, ca documentele care pot fi accesate de autoritati sa nu mai fie solicitate persoanelor care depun proiecte.

Emil Boc a declarat ca pe viitor persoana care solicita fonduri va depune initial doar o declaratie pe proprie raspundere si intr-un termen stabilit va depune si documentele necesare daca este declarat eligibil.

Pe de alta parte, Emil Boc a acuzat fostul Guvern ca a risipit nejustificat banii obtinuti ca urmare a cresterii economice, ceea ce a condus la deficitul bugetar de 5,3 %, si a subliniat inca o data incapacitatea fostilor guvernanti de a atrage fonduri europene.

"Daca in doi ani Romania a reusit sa atraga efectiv 176 milioane euro, este o masura a incompetentei guvernantilor.(...)Astazi noi incercam sa recuperam acest deficit. Am infiintat un comitet interministerial care monitorizeaza graficul absorbtiei fondurilor europene", a mai precizat premierul, acuzand o parte din functionarii care s-au ocupat de fondurile europene de incompetenta si rea-credinta.

"Din prea multa comoditate, functionarii statului respingeau pe banda rulanta proiectele depuse. Chiar si pentru o virgula care putea fi corectata pe loc, sau in cateva zile, solicitantii erau nevoiti sa revina peste 6 luni", a mai spus premierul, precizand ca foarte multe proceduri au fost simplificate in acest scop.

In acelasi timp, seful Executivului a anuntat ca cei care lucreaza efectiv cu fonduri europene vor primi in continuare sporul de 75%, dar ca acest lucru nu se va mai intampla pentru toata lumea, "incepand de la portar", ci doar cu conditia "ca si functionarii sa fie de buna credinta si sa nu caute nod in papura".

#acte, #boc, #europene, #fonduri, #functionari, #romania , #stiri Emil Boc