30% din creditele pentru Prima Casa, acordate in Bucuresti

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 13:27
1692 citiri
30% din creditele pentru Prima Casa, acordate in Bucuresti

Aproape o treime din creditele acordate prin programul Prima Casa au fost contractate de persoane din Bucuresti, capitala fiind urmata de judetele Cluj, Timis, Ilfov, Constanta, Iasi, Brasov si Dolj, potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, transmite Mediafax.

In Bucuresti, unde traieste aproximativ 10% din populatia tarii, valoarea medie a unei garantii a fost de 48.516 euro, in capitala fiind acordate 30,2% din creditele acordate prin acest program. In judetul Cluj, unde au fost acordate 7,5% din numarul total de garantii, valoarea medie a fost de 36.912 euro.

Judetul Timis ocupa pozitia a treia in topul judetelor in functie de numarul de garantii, cu 5,6% din total, la o valoare mediede 41.764 euro.

In judetul Ilfov, locul patru in acest clasament, valoarea medie a garantiei, de 49.165 euro, este cea mai mare din tara.

Un numar mare de garantii a fost inregistrat in Constanta (4,7% din total), dar si in judetele Iasi, Brasov, Sibiu si Dolj, cu 3-4% fiecare.

In functie de valoarea la acordare, aproape o treime din garantii sunt intre 50.000 si 60.000 de euro, un sfert sub 30.000 de euro, iar restul intre 30.000 si 50.000 de euro. 

Totodata, 29% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2010.

Din totalul contractelor emise prin programul Prima Casa, au fost achizitionate 405 de imobile noi sau nefinalizate, respectiv care au avut autorizatii de constructie emise dupa data de 22 februarie 2010. Doar pentru 21 de garantii acordate au fost solicitate cereri de plata, reprezentand o rata de default de 0,056%.

Dupa numarul de camere al imobilului achizitionat, 51% din garantii au fost acordate pentru locuinte cu doua camere, iar 26% pentru locuinte cu trei camere. 

Premierul Emil Boc a anuntat marti ca Guvernul discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul "Prima Casa", astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.

Câți bani au plătit în 2024 locuitorii sectoarelor Capitalei pentru a acoperi datoria locală. În Sectorul 1, cetățenii nu au mai fost informați de 2 ani despre împrumuturi
Câți bani au plătit în 2024 locuitorii sectoarelor Capitalei pentru a acoperi datoria locală. În Sectorul 1, cetățenii nu au mai fost informați de 2 ani despre împrumuturi
Nu doar statul român se îndatorează pentru a putea funcționa, ci și administrațiile locale. Ziare.com a analizat situațiile puse la dispoziție de primăriile de sector despre datoria...
Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
Românii care au credite au de plătit mai puțin în ianuarie, după scăderea unui indicator de referință. Exemplele de calcul arată că, la un credit nou de 70.000 de euro pentru un...
#apartamente, #credite, #dobanzi, #imprumut, #prima casa , #stiri Emil Boc

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

0.0010

1 USD = 4.8284 RON

-0.0063
  1. Peste 20.000 de bugetari vor rămâne șomeri după restructurarea anunțată de Guvernul. Ce instituții vor fi desființate sau comasate
  2. Angajații din IT, în fața unor mari schimbări pe piață. „Pozițiile care erau căutate în mod tradițional au început să fie înlocuite”
  3. Majorările salariale realiste pe care le pot primi angajații din mediul privat în 2025
  4. Muncitorii calificați, la mare căutare pe piața muncii în 2025. Ce alte specializări sunt în top
  5. Ministrul care ”nu are niciun fel de problemă” să dea oameni afară: ”Măsuri de eficientizare a administrației publice”
  6. Piața muncii, din ce în ce mai volatilă. Peste 60% din angajați caută un nou loc de muncă, cu salariu mai bun
  7. Câți muncitori străini din afara UE pot veni în România în 2025: "Nu este şi obligatoriu ca aceste locuri să fie ocupate"
  8. Ghid pentru gestionarea veniturilor mici: cum să-ți organizezi bugetul pentru a face față cheltuielilor