Boc: Proiectul bugetului pe 2012, depus dupa discutiile cu FMI si CE

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 18:27
1231 citiri
Boc: Proiectul bugetului pe 2012, depus dupa discutiile cu FMI si CE

Premierul Emil Boc a explicat, luni, Senatului Romaniei, printr-o scrisoare, motivele pentru care a fost depasit termenul limita pentru depunerea proiectului de buget pe 2012.

Conducerea Senatului a luat act, luni, de scrisoarea inaintata de primul-ministru Emil Boc presedintelui acestui for legislativ, Mircea Geoana, prin care se informeaza ca depasirea termenului de transmitere la Parlament a proiectului legii bugetului de stat pe anul 2012 si al celui privind bugetul asigurarilor sociale a fost determinata de faptul ca discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) privind indicatorii macroeconomici nu au fost finalizate pana la data de 15 octombrie.

Vicepresedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a sustinut insa, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca "nicio scuza nu justifica nedepunerea la termenul prevazut de lege a celor doua proiecte".

Potrivit scrisorii premierului, cele doua proiecte au parcurs pana la data de 15 octombrie toate etapele calendarului bugetar, insa nu au fost depuse la Parlament deoarece pe data de 20 octombrie a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Comisiei Europene cu reprezentantii statelor membre ale UE "in vederea discutarii prognozei de toamna a indicatorilor macroeconomici".

Aceasta prognoza urmeaza sa fie publicata pe site-ul Uniunii Europene la finele lunii octombrie sau la inceputul lunii noiembrie, a precizat sursa citata.

"Potrivit prevederilor legii responsabilitatii fiscal-bugetare, cadrul macroeconomic pe baza caruia se stabilesc principalii indicatori bugetari, respectiv veniturile, cheltuielile si deficitul bugetului general consolidat trebuie sa fie in concordanta cu prognozele Comisiei Europene.

Prin acordurile semnate de catre Romania cu CE si cu FMI s-a convenit ca toti indicatorii macroeconomici vor fi discutati si conveniti cu reprezentantii acestor organisme.

Astfel, cele doua proiecte vor fi transmise Parlamentului dupa definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cat si dupa discutarea atat a indicatorilor macroeconomici, cat si a proiectelor de buget cu expertii FMI si CE care vor incepe la 25 octombrie a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre Romania si FMI", se arata in scrisoarea inaintata Parlamentului de catre premierul Emil Boc

#Emil Boc buget, #buget 2012, #proiect buget, #buget 2012 amanat , #Premier