Demisia lui Boc tulbura apele BVB

Marti, 07 Februarie 2012, ora 13:01
2383 citiri
Demisia lui Boc tulbura apele BVB

Bursa va prelua efectele depunerii mandatului Guvernului Boc, iar investitorii straini se afla in expectativa. Specialistii pun acest diagnostic dupa analizarea tendintelor politice si titlurile din marile publicatii straine care prezinta miscarea drept o manevra politica in Romania.

Brokerii de pe piata sustin ca impactul pe bursa a fost resimtit doar in prima faza, dupa care bursele s-au alineat tendintelor internationale. Potrivit acestora, investitorii straini asteapta unul din cele doua scenarii posibile si vor reactiona ca atare: fie Guvernul Ungureanu trece prin Parlament, fie reuseste Opozitia sa declanseze alegeri anticipate.

Reactia burselor a fost puternic negativa in prima faza, cu vanzari pe un volum de tranzactionare semnificativ datorita nesigurantei cu privire la evolutia situatiei politice in legatura cu potentialele implicatii asupra calendarului listarilor companiilor de stat programate pentru perioada urmatoare, sustine Radu Hanga, Director General BT Asset Management.

Cotatiile finale de pe burse, insa, arata ca impactul nu a fost unul major, potrivit lui Eugen Voicu, presedinte Certinvest.

"De fapt, ieri am fost aliniati la evolutia pietelor din regiune si putem spune ca astazi la fel. Cred ca lumea asteapta derularea evenimentelor, deocamdata nu exista niciun sentiment pozitiv sau negativ. E o perioada de asteptare", considera Eugen Voicu.

Acelasi lucru se aplica si in cazul investitorilor, spune oficialul Certinvest.

"Asa cum pare ca se creioneaza un nou guvern, cred ca va exista o continuare a programului guvernului anterior si asta ar fi relativ un lucru bun. Adica nu va fi o ruptura majora. Si aici ma refer in primul rand la decizia care implica efecte majore si pe piata de capital: acele privatizari, acele listari anuntate", a explicat Voicu.

Cum misca Boc bursele

Bursa este sensibila la orice schimbare si are intotdeauna niste manifestari care sunt pe termen scurt destul de apropiate de ce am putea numi "instabilitate", sustine analistul financiar Mircea Cosea.

"Plecarea unui guvern, a unui prim ministru, este un factor de instabilitate care este imposibil sa nu aduca pe burse un anumit efect negativ. Dar nu este de natura structurala, este doar de natura conjuncturala si probabil ca isi va relua trendul pozitiv odata cu clarificarea situatiei", a continuat acesta.

Analistul este pesimist, insa, cand vine vorba de o eventuala clarificare a situatiei tocmai pentru ca multi membrii ai guvernului trecut raman in functiune.

"Ei au o anumita nota de contestare din partea mediului economic, deci nu vor asigura o credibilitate. Iar primul ministru, desi este o persoana cu totul exceptionala - e un om cu calitati intelectuale extraordinare - nu este de natura sa creeze o siguranta a pietei economice pentru ca nu este economist. Nu are nicio tangenta cu economia si probabil ca investitorii si bursa se vor gandi ca parerile lui economice vor fi influentate de altii, iar acesti altii sunt deja cei pe care ii cunoastem din guvernul trecut", explica Mircea Cosea.

El este de parere ca schimbarea de acum nu este una profunda, dar in mod sigur una capabila sa prelungeasca o anumita incertitudine pe piata bursierea.

Ce reactii vor avea investitorii straini pe bursa

Investitorii straini vor astepta, nu se vor "inghesui", si e normal, sustine analistul care adauga ca "intr-un fel" ei asteapta o clarificare a situatiei.

"Presa straina prin relatarile care au aparut in mass media au prezentat aceste schimbari ca pe o manevra politica, nu ca un semnal de schimbare a strategiei economice, deci se vor abtine o anumita perioada de la venirea in Romania, chiar daca semnalele pe care delegatia Fondului Monetar, Uniunii Europene si Bancii Mondiale au fost pozitive in acest sens.

Insa aceste semnale vor fi anihilate de incertitudinea unui nou guvern, asa cum se intampla intotdeauna; si de nesolutionarea situatiei politice. Pentru ca oamenii protestesaza in continuare", explica Mircea Cosea care adauga ca masura de a renunta la remierul Boc nu a insemnat neaparat o satisfacere a dorintelor oamenilor din strada.

Radu Hanga vede doua scenarii posibile in acest moment:

Unul, porneste de la ipoteza ca Guvernul Ungureanu trece prin Parlament: "In acest scenariu nu anticipam o decuplare de evolutia burselor globale, care sunt sustinute de contextul macroeconomic si de lichiditate pozitiv, ci doar o posibila reducere a volumului de tranzactionare. Continuarea procesului de listare pentru companiile de stat va putea constitui un semnal pozitiv cu privire la determinarea noului govern in privinta dezvoltarii pietei locale de capital".

Doi, scenariul in care Opozitia reuseste sa declanseze alegeri anticipate: "Aici am putea vedea o decuplare de pietele externe pe masura ce investitorii isi reduc expunerea la piata si asteapta rezultatul alegerilor si probabilele schimbari de politici" Acesta este scenariul negativ pe termen scurt din perspective pietei, subliniaza Hanga.

Sarcinile noului guvern

Noul guvern are foarte multe lucruri de facut, si in niciun caz nu vorbim de masuri de "corectie" sau masuri de "carpeala", spune Cosea.

"Trebuie o noua strategie, o strategie care sa dea credibilitate si care sa ofere un argument esential pentru cei care vor sa vina in Romania." O stabilitate fiscala este, de asemenea, necesara in Romania, considera analistul.

El pune aceasta problema in contrast cu ceea ce nu a reusit Romania sa faca: nu am avut o discutie publica la nivelul partidelor politice in legatura cu aderarea noastra la pactul de stabilitate fiscala, desi sunt de clarificat pozitii pe care Romania le are.

"Cred ca ar trebui sa existe o flexibilizare fiscala, in primul rand pe CAS: niciun investitor nu vine sa plateasca atat de mult, in conditiile in care in jurul nostru CAS-ul a cam scazut. Si probabil ca fiecare investitor se va uita si la felul cum merge piata interna, pentru ca beneficiile straine sunt orientate spre consumul intern, ori consumul intern deocamdta nu are o garantie de crestere accentuata" este de parere Cosea.

Pentru moment, analistul crede ca noul guvern, oricare ar fi el, "ar trebui sa arate ca merge in continuare pe aceste acorduri pe care le-am semnat cu FMI-ul, cu Uniunea Europeana, care sunt elemente de siguranta pentru orice investitor si ca are de gand sa corijeze marile greseli pe care guvernul Boc le-a facut din punctul de vedere al mediului de afaceri privat, prin limitarea lui cu o fiscalitate exagerata".

Directorul General BT Asset Management considera ca noul guvern trebuie in primul rand sa continue programul de listari a companiilor de stat si sa inceapa deschiderea acestora spre investitori, sa le transforme in companii transparente.

"Listarea mai multor companii de stat ar putea aduce Romaniei categoria de 'Emerging Market' fata de 'Frontier Market' si includerea tarii in indicii MSCI ceea ce va aduce piata locala pe radarul marilor investitori institutionali, cu efecte positive asupra fluxurilor de capital viitoare. Pe termen mediu si lung aceasta va determina evaluari mai bune pentru companiile listate, respective preturi mai mari, ceea ce va incuraja listarile la bursa si din partea companiilor private", explica Radu Hanga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#efecte demisie Boc, #demisie Boc BVB, #investitori romania demisie Guvern , #demisie