Interviurile Business24.ro
Despre Emil Boc

Despre Emil Boc

Emil Boc este un politician roman, fost primar al Clujului si actual premier al Romaniei.

Nascut pe 6 septembrie 1966, in Rachitele, judetul Cluj, Boc este casatorit, din iulie 1994, cu Oana Boc si are doua fete, Cezara si Patricia.

In 2004, Boc a fost cel care l-a inlaturat pe Gheorghe Funar de la Primaria Clujului, dupa ce acesta a detinut mandatul timp de 12 ani. La scrutinul din 2008, Emil Boc a fost reales din primul tur cu 76,2% din voturi.

Pe 25 iunie 2005, la Conventia Nationala Extraordinara a Partidului Democrat si conform indicatiei lui Traian Basescu, Emil Boc a fost ales presedintele acestui partid, devenit ulterior PD-L prin fuziuna cu PLD. Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009, Emil Boc a fost premierul Romaniei, guvernul sau fiind demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura de catre Parlament. In decembrie 2009, presedintele reales Traian Basescu l-a insarcinat tot pe Emil Boc sa alcatuiasca un alt guvern, iar acesta a trecut de Parlament.

Studii

2000  - a obtinut doctoratul in stiinte politice si filosofie politica 2000 – a obtinut doctoratul in drept constitutional si institutii politice 1991 – a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie din Cluj 1995 – a absolvit Facultatea de Drept 1992 – 1999 – a fost bursier in facultati din Europa si SUA: Michigan State University, Universite Libre de Bruxelles si University of Virginia

Activitate politica

- In mai 2011 este reales presedinte al PD-L - In decembrie 2009 este din nou numit premier - In octombrie 2009 a fost pentru cateva zile ministru interimar al Educatiei - Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009 a fost premier al Romaniei, demis prin motiune de cenzura - In iunie 2008 a fost reales primar al Clujului, dar a renuntat la functie pentru a deveni premier  - In 2005 a fost ales presedintele PD, ulterior PD-L - In perioada 2004-2008 a fost primarul municipiului Cluj Napoca - In 2003 a fost vicepresedinte al Comisiei de Revizuire a Constitutiei - Intre 2003 si 2004 a fost lider al Grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor - In 2001, a fost desemnat vicepresedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor - A fost deputat PD in legislatura 2000-2004

Activitate profesionala

- In prezent este conferentiar univeristar la Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca - Este membru al Asociatiei Americane de Stiinte politice din 1994 si al Societatii Romane de Stiinte Politice din 1999. - Ca avocat, a intrat in Baroul Cluj incepand in 1996 - A publicat trei carti: “Separatia puterilor in stat”,  “Institutii politice si proceduri constitutionale in Romania” si “Drepturile omului si libertatile politice”

Primar de doua ori

Intre anii 2000 si 2004, Emil Boc a fost deputat vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Începând din 2003, devine președintele executiv al Partidului Democrat și lider al Grupului parlamentar PD din Camera Deputaților. În același an a activat ca vicepreședinte al Comisiei de Revizuire a Constituției. În turul al doilea al alegerilor locale din 2004 a fost ales primar al municipiului Cluj, devansându-l pe Ioan Rus (PSD. La alegerile locale din 2008 Emil Boc a fost reales în funcția de primar încă din primul tur de scrutin.

Prim-ministru de patru ori

Pe 16 decembrie 2008, dupa retragerea premierului-desemnat Theodor Stolojan, presedintele Traian Basescu il desemneaza pe Emil Boc, presedintele partidului care are cele mai multe mandate in Parlament, sa formeze Guvernul. Noul guvern primeste votul de investitura din partea Parlamentului pe 22 decembrie 2008. Guvernul se baza pe voturile membrilor grupurilor parlamentare ale PD-L si Aliantei PSD-PC. Pe 1 octombrie 2009, ministrii PSD au demisionat din Cabinetul Boc, in semn de protest fata de revocarea din functie a ministrului de Interne, vicepremierul Dan Nica. Premierul a anuntat, dupa demisia in bloc a PSD-istilor, componenta noului Guvern. Astfel, prim-ministrul Emil Boc se va ocupa si de Educatie, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, va fi interimar la Munca, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, la Agricultura. Lui Adriean Videanu, ministrul Economiei, ii revine sarcina sa se ocupe interimar de Sanatate, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, la Externe, Elena Udrea, ministrul Turismului, este interimar la ministerul Mediului, Sorina Placinta, ministrul Tineretului si Sportului, la ministerul pentru relatia cu Parlamentul, iar Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor, la IMM. Acesta a fost primul guvern roman care a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura. Guvernul condus de Emil Boc a picat, pe 13 octombrie 2009, in urma votului acordat de parlamentari motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei". Totusi, pana la instalarea unui nou guvern, premierul si ministrii sai au ramas in functie, ca interimar. In decembrie 2009, presedintele reales Traian Basescu l-a numit iarasi premier tot pe Emil Boc. Guvernul Boc II (sau IV) a primit investitura Parlamentului, pe 23 decembrie 2009, cu 276 de voturi pentru si 135 impotriva.

Diferentierea TVA-ului

În 2006, Emil Boc avut o propunere de a diferenția TVA-ul în funcție de venituri, propunere care a fost criticată ca „absurdă” și „inaplicabilă” de economiști precum Ionuț Popescu, Daniel Dăianu, Varujan Vosganian. Ideea lui Emil Boc urma să se concretizeze într-un sistem asemanator sistemului „food-stamp” din SUA, în care persoanele cu venituri modeste primesc „tichete de masă” cu care pot cumpăra doar alimente.

Scaderea salariilor si pensiilor

In iunie 2010, Guvernul Emil Boc si-a asumat raspunderea pe doua proiecte de lege, unul legat de reducerea cheltuielilor statului si al doilea legat de reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor si altor ajutoare sociale cu 15%. Opozitia a anuntat imediat ca depune o motiune de cenzura. Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc a picat, pe 15 iunie, fiind votata de doar 228 de parlamentari. Au lipsit opt voturi pentru ca Executivul Boc sa fie demis.

Viata personala

Emil Boc provine dintr-o familie modesta, el fiind ultimul nascut al lui Ioan si al Anei Boc din satul Rachitele, comuna Margau, judetul Cluj. Are trei frati si o sora. Inainte sa mearga la scoala, Emil Boc a fost responsabil cu gastele familiei. "Aveam o turma de gaste pe care trebuia sa le pasc in fiecare zi. De cate ori le dadeam drumul pe poarta, gastele se napusteau in ierburile vecinilor, iar pentru asta primeam mustrari de la parinti. Ajunsesem sa urasc gastele, iar cand mama mi-a spus ca, daca merg la scoala cu un an mai devreme, taie toate gastele, am ales scoala", a declarat Emil Boc unui cotidian clujean. Cel mai mare dintre fratii lui Emil Boc, Ioan, este singurul care a ramas alaturi de parinti, in Rachitele. Acesta s-a inscris inca din 1992 in partidul aflat la putere, PDSR (actualul PSD), in care activeaza si in prezent. Emil Boc este căsătorit cu Oana Boc, lector universitar dr. la Facultatea de Litere din Cluj.