Udrea: Vrem sa realizam cadastru imobiliar in toata tara

Luni, 29 August 2011, ora 18:59
2246 citiri
Udrea: Vrem sa realizam cadastru imobiliar in toata tara

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a afirmat, luni, ca, prin preluarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), MDRT incearca sa realizeze cadastru imobiliar in toata tara, in conditiile in care Romania este printre putinele tari din UE care nu au cadastru imobiliar.

Elena Udrea a declarat, la Ploiesti, unde a participat la semnarea unui proiect din fonduri europene, ca preluarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara de catre Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale (MDRT) este "un proiect" prin care ministerul "incearca sa realizeze cadastru imobiliar in toata tara".

"Avem o mare problema care impiedica dezvoltarea teritoriala, dezvoltarea regionala a Romaniei pentru ca in acest moment nu exista cadastru imobiliar in Romania, nu sunt trecute proprietatile, nu sunt marcate proprietatile si este foarte greu sa demarezi orice fel de proiect, cu atat mai mult unul de anvergura regionala", a spus Elena Udrea.

Aceasta ca precizat ca ministerul pe care il conduce gestioneaza programul de realizare de cadastru, insa fondurile pe care le are la dispozitie sunt "infime fata de nevoile autoritatilor publice locale de a face cadastru pe localitatile lor".

Udrea a mai spus ca exista si o solicitare din partea Comisiei Europene de a realiza acest cadastru imobiliar, in conditiile in care Romania este printre putinele tari aflate in aceasta situatie.

"Daca am suprapune proprietatile, asa cum sunt ele marcate, cu titlurile de proprietate pe care le detin cetatenii Romaniei astazi, suprafata este mai mare decat suprafata Romaniei, Asta inseamna ca foarte multe proprietati sau titluri de proprietate de suprapun unele peste altele, se refera la aceleasi suprafete de teren, iar lucrul acesta trebuie reglementat in viitor", a explicat Elena Udrea.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) vrea sa preia Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), aflata in prezent in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), si a elaborat in acest sens un proiect de ordonanta de urgenta.

Proiectul vizeaza modificarea si completarea Legii 7/1996, privind cadastrul si publicitatea imobiliara.

Initiativa este justificata, printre altele, de "interconditionarea activitatilor MDRT cu cele ale ANCPI" pentru realizarea obiectivelor comune privind politicile sectoriale pentru planificarea dezvoltarilor regionale si inregistrarea sistematica in cadastru si cartea funciara, precum si de necesitatea corelarii politicilor de dezvoltare teritoriala cu cele de administrare a terenurilor, sustine MDRT in proiectul ordonantei.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei se va incheia un protocol de predare-primire intre MAI si MDRT, care va cuprinde prevederile bugetare, executia bugetara pana la data transferului si structurile de personal preluate. 

Personalul agentiei si al institutiilor subordonate acesteia vor beneficia de salariile si de drepturile avute anterior, iar spatiile in care functioneaza oficiile de cadastru si publicitate imobiliara vor fi preluate de asemenea de catre MDRT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ancpi, #cadrastru imobiliar, #elena udrea, #imobiliare , #stiri Elena Udrea