Udrea vrea parcuri de sanatate la Ana Aslan si Snagov

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 14:24
2000 citiri

Strategia de dezvoltare a turismului balnear in Romania ar putea fi finalizata pana la finele anului, urmand sa fie implementata la inceputul lui 2010, printre proiectele propuse de Ministerul Turismului numarandu-se dezvoltarea unui parc de sanatate la Ana Aslan si construirea unuia nou la Snagov.

"Speram si ne dorim ca strategia de dezvoltare a turismului balnear sa fie gata pana la sfarsitul anului si sa incepem sa o implementam de la inceputul anului viitor. Romania are un potential extraordinar de dezvoltare a acestui tip de turism, avand in vedere ca detinem o treime din izvoarele termale si naturale ale Europei", a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Turismului, Elena Udrea, potrivit Mediafax.

Ea a adaugat ca turistii romani manifesta lipsa de interes pentru turismul balnear, iar numarul strainilor interesati de statiunile balneare romanesti este foarte redus, o explicatie in acest sens fiind starea proasta a infrastructurii si lipsa de promovare a segmentului balnear.

"Preocuparea pe care o manifestam cu totii pentru dezvoltarea turismului balnear este una potrivita si care trebuie sa aiba efecte rapide, pentru ca in ultimii 20 de ani nu numai ca nu am reusit sa crestem numarul de turisti, ci am reusit sa ii pierdem si pe cei care veneau traditional in Romania, mai ales cei din Germania si Israel. Acum sunt foarte putini cei care mai ajung in Romania pentru tratamente balneare", a spus Udrea.

Udrea a precizat ca in perioada 1993-2007, numarul turistilor in statiunile balneare romanesti a oscilat intre 600.000-700.000 de turisti.

In prezent, in Romania, exista aproape 160 de localitati care detin resurse minerale terapeutice, iar dintre acestea 23 de statiuni sunt atestate ca zone turistice de interes local si alte 23 de interes national.

Ministrul a mentionat ca foarte multe statiuni sunt in stare de degradare, avand in vedere ca proprietarii de hoteluri si autoritatile locale nu au investit in infrastructura.

"Un numar foarte mare de statiuni se afla in stare de degradare si de neutilizare a patrimoniului de structuri de cazare turistice si cred ca ceea ce trebuie facut este sa oferim un sprijin autoritatilor locale pentru acestea sa impuna un comportament economic util celor care detin hoteluri in statiunile balneare. Totodata, trebuie rezolvate toate problemele in acest domeniu, inclusiv cele legate de calificarea celor care lucreaza pe acest segment", a declarat Udrea.

Ea a aratat ca aceasta strategie de dezvoltare a segmentului balnear are, totodata, scopul de a schimba mentalitatea celor care lucreaza in turismul balnear si a turistilor, transformand "traditionalul turism pentru bolnavi" in turism de sanatate, care sa se adreseze tuturor categoriilor de varsta.

"Stiu foarte multi romani care merg in zone indepartate, gen Asia, pentru a se trata cu apa cu petale de trandafiri. Aceste persoane ar putea veni in Romania pentru a se trata in statiunile romanesti.

Turismul balnear ar trebui sa fie atractiv nu doar pentru cei de varsta a treia, ci si pentru tineri si cei care aleg sa-si petreaca concediile in astfel de statiuni", a spus Udrea.

Printre proiectele propuse de Ministerul Turismului se numara transformarea centrului "Ana Aslan" intr-un parc de sanatate, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii.

"Ne-am gandit, impreuna cu Ministerul Sanatatii, sa dezvoltam un parc de sanatate in cadrul centrului «Ana Aslan» din Bucuresti. Totodata, avem in vedere o lege a balneologiei, prin care medicii sa faca recomandari de preventie si tratare prin turismul balnear, astfel incat sa se reduca numarul internarilor in spitale, iar pacientii sa nu se mai trateze cu medicamente", a aratat Udrea.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Cristian Irimie a declarat ca dezvoltarea Ana Aslan va permite reintroducerea centrului de sanatate in circuitul international.

"Vom dezvolta, alaturi de Ministerul Turismului, o institutie complexa cu servicii la cel mai inalt nivel si vor exista unitati medicale de inalta performanta. Acest proiect va permite reintroducerea Ana Aslan in circuitul international", a spus Irimie.

Totodata, Udrea a adaugat ca reprezentatii Primariei Snagov sunt dispusi sa incheie un parteneriat pentru dezvoltarea unui parc turistic de sanatate la Snagov, pentru care ministerul cauta investitori.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#udrea, # turism balnear, # infrastructura, # investitii , #stiri Elena Udrea