Udrea, despre suspendarea platilor de catre CE: Stiam ca se va ajunge aici

Luni, 20 Iunie 2011, ora 23:44
1277 citiri
Udrea, despre suspendarea platilor de catre CE: Stiam ca se va ajunge aici

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat luni ca stia ca se va ajunge la suspendarea platilor intermediare pentru Axa 2 din Programul Operational Regional si ca ministerul si-a propus sa verifice contractele cerute de Comisia Europeana pana la mijlocul lunii august, informeaza Newsin.

"Stiam sa se va ajunge la suspendarea platilor, vestea buna este ca e undeva la doua luni, noi ne asteptam la sase luni (…).

Noi acum trebuie sa facem un lucru care ne-a fost cerut de Comisia Europeana (CE), anume sa verificam noi, ministerul, toate cele 124 de contracte de lucrari de drumuri finantate prin Axa 2, ne-am propus sa terminam la mijlocul lunii august. Noi ne bucuram ca suspendarea este data doar pentru doua luni", a declarat luni seara Elena Udrea, intr-o emisiune la TVR 1.

Potrivit acesteia, in general, procedurile de achizitii intr-un procent foarte mare sunt viciate de cei care organizeaza licitatiile.

"In ceea ce priveste Axa 2, ceea ce spun se confirma de raportul CE. Printre problemele semnalate au fost lipsa de transparenta in stabilirea criteriilor la licitatii, adica au trecut in caietele de sarcini niste criterii care duceau directionat catre o singura firma (…).

Au mai fost si situatii in care nu procedura de achizitii a fost in discutie, ci faptul ca, pe timpul derularii proiectului, s-a marit valoarea contractului pentru lucrari asa-zis similare (…). Licitatiile verificate sunt derulate de consiliile judetene in 2008-2009, inainte sa vin eu ministru", a afirmat ministrul Elena Udrea.

Reprezentantul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului a aprecizat totodata ca exista niste repere date de Comisia Europeana pe care ministerul trebuie sa le aplice cand va verifica cele 124 de contracte incheiate pe Axa 2.

"Ce repere ne-a dat CE - cele care se refera la aplicarea unor corectii financiare (…) Exista niste repere date de CE pe care noi trebuie sa aplicam acum, cand ministerul va verifica cele 124 de contracte incheiate de catre toate consiliile judetene din tara si in care va trebui sa urmarim daca s-a respectat legea si acolo unde a fost incalcata, in functie de gravitatea incalcarii, sa propunem corectii financiare asa cum prevad normele UE de la 2% la 100%, impotriva consiliului judetean. Corectia inseamna ca lucrarea respectiva nu se mai finanteaza din bani europeni, ci din bugetul local.

Daca faptele sunt de natura penala, atunci intervine DNA-ul, DLAF-ul, daca sunt de alta natura, intervin aceste corectii financiare", a mentionat Udrea.

Ministrul a mai spus ca semnalul pe care toata lumea trebuie sa-l inteleaga este ca "daca s-a crezut cumva ca merge si asa si ca putem face ce facem noi de cand de stim cu licitatiile astea, in momentul in care riscam sa pierdem bani europeni... (fac un apel - n.r.) la cei din sistem si la cei care deruleaza licitatii, le spun sa nu mai faca lucrul acesta". 

#elena udrea, #bani europeni infrastructura, #axa 2 , #stiri Elena Udrea