Statul va asigura materiale pentru locuintele afectate de inundatii

Joi, 15 Iulie 2010, ora 00:47
1150 citiri
Statul va asigura materiale pentru locuintele afectate de inundatii

Guvernul a aprobat, miercuri, programul "Case de locuit in zonele afectate de calamitatile naturale din anul 2010", prin care statul va asigura materiale pentru reconstructia sau repararea locuintelor de catre proprietari, in regie proprie sau prin prestatori specializati, informeaza Mediafax. 

Finantarea programului se asigura prin bugetul de stat, iar Agentia Nationala pentru Locuinte va achizitiona, in mod centralizat, materialele destinate reconstruirii sau repararii caselor.

"Institutiile prefectului vor monitoriza inventarierea caselor de locuit distruse sau afectate, situate in raza administrativ-teritoriala in care isi exercita autoritatea, si vor face propuneri pentru reconstructia sau repararea acestora.

Ulterior, acestea sunt transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in vederea stabilirii sumelor necesare a fi alocate de la bugetul de stat pentru achizitionarea de materiale, pentru fiecare zona de autoritate a consiliilor locale din judet", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Primarii unitatilor administrativ-teritoriale raspund de depozitarea, gestionarea si predarea catre persoanele si familiile sinistrate a materialelor preluate de la Agentia Nationala pentru Locuinte.

Casele care vor fi construite in zonele afectate de calamitati vor avea doua camere, la un regim de inaltime parter si o suprafata construita de 60,5 mp, respectiv suprafata utia de 47,5 mp , conform proiectului tehnic elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Proiectul tehnic va fi pus la dispozitia autoritatilor administratiei publice locale cu titlu gratuit de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Ministrul de resort, Elena Udrea, a declarat ca suma totala pentru o locuinta reconstruita de la zero, conform acestui proiect, este de aproximativ 39.000 lei, inainte de procedurile de achizitie.

"Experienta anilor trecuti ne arata ca dupa achizitie suma devine mult mai mica", a spus Udrea. Institutiile prefectului vor monitoriza realizarea alimentarii cu apa, a retelelor de alimentare cu energie electrica si, dupa caz, a celor de alimentare cu gaze naturale, precum si a bransarii la acestea a caselor de locuit reconstruite.

Consiliile locale vor asigura prin obiective de investitii proprii realizarea drumurilor si a cailor de acces pentru amplasamentele noi, in cazul stramutarii gospodariilor afectate de calamitatile naturale. 

#stat, #anl, #locuinte, #inundatii , #stiri Elena Udrea