Societatile MT, scoase la vanzare prin licitatie publica

Joi, 19 Martie 2009, ora 10:10
1739 citiri
Societatile MT, scoase la vanzare prin licitatie publica

Societatile comerciale la care Ministerul Turismului (MT) detine actiuni nu vor mai fi privatizate prin oferta publica secundara, ci prin metoda licitatiei publice cu strigare sau prin metoda negocierii.

Metoda negocierii va fi utilizata doar in situatiile expres prevazute de legislatia in vigoare din domeniul privatizarii, potrivit unui comunicat al institutiei.

Potrivit unei Hotarari adoptate miercuri de Guvern, Ministerul Turismului preia coordonarea intregului proces de administrare si privatizare a participatiilor statului la societatile comerciale de turism de la fostul Minister pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL).

"Avand in vedere criza financiara si economica internationala, pretul actiunilor la bursa a scazut, astfel ca incercarea de vanzare a participatiilor statului prin oferta publica secundara nu ar fi avut efectul scontat", a declarat ministrul turismului, Elena Udrea.

Potrivit acesteia, privatizarea trebuie sa aiba loc in conditii de transparenta, prin proceduri care sa permita valorificarea la momentul potrivit si la un pret cat mai bun a actiunilor aflate in proprietatea statului.

Conform Hotararii de Guvern adoptate, Ministerul Turismului isi va imputernici reprezentantii din adunarea generala a actionarilor sau consiliul de administratie sa actioneze pentru administrarea eficienta a societatilor comerciale din portofoliu, in vederea sporirii atractivitatii si dezvoltarii acestora, inclusiv prin masuri de restructurare a societatilor comerciale prin fuziune, divizare si vanzare de active.

Ministerul Turismului va elabora proceduri de privatizare aprobate prin ordin al ministrului si se va constitui Comitetul pentru Privatizare, cu competente si atributii stabilite prin ordin al ministrului pentru aplicarea actelor normative in vigoare din domeniul privatizarii si in scopul realizarii procesului de privatizare.

In prezent, Ministerul Turismului detine actiuni, in numele statului, la 23 de societati comerciale. Sapte dintre acestea cadeau sub incidenta prevederilor H.G. nr. 733/2008 care viza privatizarea unor societati comerciale din turism prin oferta publica secundara.

Restul societatilor sunt: societati comerciale in curs de dizolvare si lichidare; societati comerciale fara patrimoniu sau cu patrimoniu in curs de clarificare, ca urmare a retrocedarilor catre fostii proprietari; societati comerciale la care statul a devenit actionar in urma majorarii capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care au fost emise certificate de atestare a dreptului de proprietate dupa privatizare.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#comerciale, #licitatie, #privatizare, #societati, #turism , #stiri Elena Udrea