Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Senatorii resping reabilitarea cladirilor pe banii proprietarilor

Senatorii resping reabilitarea cladirilor pe banii proprietarilor

Plenul Senatului a respins miercuri proiectul initiat de Guvern prin care proprietarii cladirilor a caror fatade prezinta "pericol public" prin gradul de degradare sunt obligati sa le reabiliteze din proprie initiativa si cu fonduri proprii, transmite NewsIn.

Proiectul a intrunit 31 de voturi "pentru" si 28 "impotriva", insa a fost respins, deoarece legile ordinare trebuie adoptate cu votul "majoritatii senatorilor prezenti" in sala, conditie neindeplinita in cazul acestui proiect.

Legea prevede reablitarea elementelor de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor/teraselor care, prin nivelul avansat de degradare, "prezinta pericol public".

Reabilitarea revine in obligatia detinatorilor de orice fel ai cladirilor care prezinta grad inalt de degradare, acestia urmand "din proprie" initiativa sa demareze lucrarile, cu finantare proprie.


Cladirile care fac obiectul legii vor fi evaluate de autoritatile locale, acestea urmand sa notifice proprietarii asupra obligatiilor ce le revin.

Prevederile legii nu se aplica anumitor cladiri, precum cele expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, cladirile reabilitate termic si cladirile clasate sau in proces de clasare ca monumente istorice.


Proprietarii de cladiri notificati cu privire la obligatiile lor vor trebui sa decida realizarea masurilor, sa asigure sursa de finantare, sa contracteze proiectarea si executarea lucrarilor.


Actul prevede si masuri "de protectie sociala", astfel incat primarul poate propune Consiliului local preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie daca proprietarii dovedesc ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, ca for decizional.

Actul normativ a fost intens promovat de Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1461 ori