Ministrul Turismului nu vrea ca angajatii sa suporte 20% din tichete

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 10:51
1324 citiri
Ministrul Turismului nu vrea ca angajatii sa suporte 20% din tichete

Ministrul Turismului, Elena Udrea, respinge propunerea patronilor privind modificarea legii de acordare a tichetelor de vacanta, astfel incat angajatii sa contribuie cu 20% din valoarea efectiva a tichetelor.

Elena Udrea a declarat, vineri, la Sfantu-Gheorghe, ca ordonanta nu prevede ca angajatorii privati sa fie obligati sa acorde tichetele de vacanta, insa, a precizat ministrul turismului, ideea ar fi ca un numar cat mai mare de angajati sa beneficieze de acest plus la salariu.

Totodata, Udrea a respins ideea potrivit careia angajatii sa suporte 20% din valoarea tichetelor de vacanta.

"Nu stiu ce au discutat (patronatele, n.r.), ideea este ca in Ordonanta nu se prevede ca pentru privati sa fie obligatorie acordarea tichetelor, ei pot sa nu ofere, ideea este ca ar trebui, ar fi bine, si cred ca angajatii ar fi multumiti daca ar primi aceste tichete care sunt un venit in plus la pachetul salarial. Vom discuta cu ei daca putem face mai mult decat am facut, si eu cred ca am facut destul prin aceea ca am decis sa fie deductibile din profit sumele acordate pentru tichetele de vacanta, pentru anagajator, iar pentru angajati sa fie scutite de plata taxelor si impozitelor. Eu cred ca acesta este un efort extraordinar, dar daca putem face si altceva pentru ca tot mai multi angajati sa beneficieze de aceste tichete, desigur ca vom vedea ce anume", a declarat, vineri, Elena Udrea.

Patronii solicita modificarea legii privind acordarea tichetelor de vacanta, astfel incat angajatii sa contribuie cu 20% din valoarea efectiva a tichetelor, a declarat vineri presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. Potrivit acestuia, acordarea tichetelor de vacanta la nivelul maxim, contravaloarea a sase salarii de baza minime brute, ar duce la dublarea cheltuielilor angajatorului cu salariatul. In aceste conditii, spune Nicolescu, este absolut necesara o contributie a salariatului de 20% la valoarea efectiva a tichetului de vacanta.

De asemenea, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii estimeaza ca masura acordarii tichetelor de vacanta va genera un efort bugetar de 0,35% din PIB, asta in conditiile care nici macar nu se mentioneaza sursele pentru asigurarea acestor cheltuieli.

O alta problema semnalata de Nicolescu in acest sens este efectul birocratic, in conditiile in care, prin noua masura, se cere reautorizarea operatorilor din turism care vor sa adere la acest program. Guvernul a adoptat, in urma cu o saptamana, o OUG privind acordarea tichetelor de vacanta in limita a sase salarii minime brute pe economie, acestea urmand sa fie utilizate doar pe teritoriul Romaniei si numai de persoanele pe numele carora au fost emise.

Angajatorii acorda tichete de vacanta numai daca in anul fiscal anterior au obtinut profit sau venit, dupa caz, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate de Guvern, care mai prevede ca tichetele sunt valabile un an de la data emiterii. Continutul minim al pachetului de servicii care se poate achizitiona prin intermediul tichetelor de vacanta va fi stabilit prin normele de aplicare ale OUG, care vor fi aprobate prin Hotarare a Guvernului in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a OUG. Angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai primeste prima de vacanta in cursul anului fiscal respectiv.

Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Dacă vă gândiți să cumpărați un aspirator sau un mop cu abur, dar nu sunteți siguri pe care să îl alegeți, ați ajuns la locul potrivit. Vă vom oferi informațiile pe care trebuie să...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#turism, #udrea , #stiri Elena Udrea