Guvernele de dupa '90, acuzate de lipsa de dezvoltare a litoralului

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 17:31
1039 citiri
Guvernele de dupa '90, acuzate de lipsa de dezvoltare a litoralului

Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii acuza neimplicarea autoritatilor centrale in dezvoltarea Litoralului si sustine ca zona este promovata doar de operatori si autoritati locale, ca reactie la declaratiile ministrului Turismului, Elena Udrea, pe aceasta tema, potrivit Mediafax.

"Desi pe Litoral exista o strategie si o politica locala de dezvoltare si de promovare a turismului local, aceasta este stabilita si finantata exclusiv prin eforturile autoritatilor locale si ale operatorilor locali de turism - hotelieri, agentii, operatori privati (...), prin proiecte si strategii locale (dezvoltarea traficului aerian, dezvoltarea turismului de croaziere, proiecte locale pe Litoral, proiecte de promovare proprii, etc.), beneficiind de o implicare extrem de scazuta din partea autoritatilor centrale, sub oricare guvernare", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat, joi, la Shanghai, ca Romania nu poate practica turism de masa, pentru ca litoralul este afectat de starea infrastructurii si de lipsa de interes a investitorilor si autoritatilor locale, nefiind un produs competitiv pe plan international.

In replica, Asociatia Litoral - Delta Dunarii, formata din autoritati locale, companii private si ONG-uri, afirma ca situatia grava a infrastructurii turistice caracterizeaza toate regiunile din Romania si ca este adevarat ca Litoralul nu putea fi reprezentat in brandul turistic, intrucat nu prezinta caracteristici sau calitati care sa il deosebeasca de litoralul altor state.

Potrivit asociatiei, principalii factorii care au dus la aceasta situatie sunt dezinteresul statului fata de dezvoltarea si promovarea turismului, incoerenta si absenta unei strategii la nivelul autoritatilor centrale, politizarea turismului, blocarea repetata a proiectelor autoritatilor si operatorilor locali, precum si lipsa de finantare a programelor si ofertelor organizate de patronate.

"Toate aceste aspecte au marcat turismul romanesc si pe cel de litoral in toti cei 20 de ani de dupa 1990, ca o caracteristica a tuturor guvernarilor. Lipsa de interes a investitorilor privati are exact aceleasi cauze pentru ca nu investeste nimeni acolo unde statul aplica o politica fiscala si organizationala de dezinteres si de indiferenta", se spune in comunicat.

Potrivit asociatiei, o problema majora pentru dezvoltarea turismului romanesc o reprezinta faptul ca autoritatile centrale nu pot finanta proiecte de promovare si dezvoltare ale asociatiilor.

"Acesta este o deficienta si o problema majora care continua sa blocheze dezvoltarea turismului in regiunile turistice romanesti, o problema ce nu s-a rezolvat nici acum, prin legislatie, desi aceste asociatii sunt ONG-uri si nu societati comerciale private", se arata in comunicat.

In acest sens, asociatia solicita autoritatilor centrale modificarea legislatiei pentru sprijinirea proiectelor de turism ale asociatiilor regionale, aceasta fiind singura modalitate pentru dezvoltarea "rapida si coerenta a turismului in Romania".

"Statul a dovedit ca este un prost administrator in cei 20 de ani post revolutionari, astfel incat investitorii privati din turism considera ca este momentul pentru o strategie de descentralizare a organizarii turismului romanesc si pentru sustinerea financiara a formulei de parteneriat public-privat", se mai spune in document.

Asociatia solicita si repartizarea unui procent din taxele si impozitele platite de operatorii din turism asociatiilor regionale, pentru sustinerea unor proiecte locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#asociatie, #delta, #dunarii, #litoral , #stiri Elena Udrea