Doar 0,6% din apartamente, reabilitate termic prin programul guvernamental

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 18:34
1489 citiri
Doar 0,6% din apartamente, reabilitate termic prin programul guvernamental

Directorul general al companiei Impact, Dan Ioan Popp, a declarat vineri ca numai 0,6% din totalul celor aproximativ 3,9 de apartamente din Romania au beneficiat pana in prezent de programul guvernamental de reabilitare termica, potrivit NewsIn.

Practic, daca ritmul anual de reabilitare va ramane acelasi, intregul portofoliu de apartamente va fi reabilitat in circa 125 de ani.

Pentru ca persoanele de la bloc accepta sa scoata din buzunare mai multi bani pentru factura de incalzire, nota de plata a importurilor Romaniei este mai mare", a mentionat Popp.

Seful Impact a estimat ca persoanele care nu si-au izolat termic apartamentul platesc, in fiecare luna, cu 30-40% mai mult decat cei care si l-au izolat.

"Daca un proprietar isi face individual o astfel de reabilitare termica, la preturile de piata corecte si nu umflate, isi acopera cheltuiala in aproximativ sapte - noua ani pentru un apartament de doua camere.

Este absolut rezonabil", considera directorul general al companiei Impact.

Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii iunie, Ordonanta de Urgenta privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, care completeaza programul derulat prin OUG nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice.

Finantarea executarii lucrarilor de reabilitare termica se realizeaza atat din surse proprii ale beneficiarilor, reprezentand minimum 10% din valoarea lucrarilor, cat si din credite bancare contractate de beneficiari si garantate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA - IFN in numele si in contul statului, reprezentand maximum 90% din valoarea lucrarilor.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a mentionat ca fata de programul anterior, in care ministerul de resort cofinanta 50% din lucrarile de reabilitare a locuintelor din blocuri, in prezent se finanteaza si locuinte unifamiliale. Totodata, statul ofera garantii guvernamentale si suporta subventionarea dobanzii la credite. 

#apartamente, # reabilitare, # termica , #stiri Elena Udrea