Cum a facut Udrea primul pas in limitarea abuzului de PUZ-uri

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 22:51
2107 citiri
Cum a facut Udrea primul pas in limitarea abuzului de PUZ-uri

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care efectuarea planurilor urbanistice zonale derogatorii prin subventionarea lor de catre investitorii direct interesati este limitata doar pentru anumite scopuri si pentru suprafete foarte mari, informeaza Newsin.

Elena Udrea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat ca modificarea Legii 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul a fost aprobata de catre Guvern in sedinta de miercuri, fapt ce constituie un prim pas in limitarea abuzului de planuri urbanistice zonale, abuz ce a prejudiciat interesul public.

"Planul de urbanism zonal ajunsese in ultima perioada un instrument prin care orice persoana interesata putea sa modifice documentatiile generale de urbanism in functie de interesul pe care il avea.

Acum eliminam practicile urbanismului derogatoriu care au generat dezvoltarea incoerenta si exagerata a patrimoniului construit, o dezvoltare care nu respecta nici macar prevederile legii actuale", a apreciat Udrea.

Concret, ministrul a apreciat ca abuzul de PUZ-uri a fost determinat de subventionarea de catre investitori a efectuarii acestuia, fapt ce a condus automat la ignorarea interesului comunitatilor.

"Limitam aceasta posibilitate la cateva cazuri care sa reprezinte intr-adevar investitii importante care sa duca la dezvoltarea economica a localitatilor, cand se solicita planuri de urbanism pentru parcuri industriale, parcuri comerciale, noi cartiere rezidentiale, infrastructura de transport si numai pentru suprafete de teren foarte mari", a spus Udrea.

De asemenea, investitorul va fi obligat sa puna la dispozitia publicului informatiile referitoare la modul in care edificiul preconizat va afecta comunitatea locala.

In plus, in zonele de o importanta deosebita din punct de vedere peisagistic, ministerul va avea atributii suplimentare in elaborarea planurilor de urbanism.

"In implementarea Convetiei Europene a Peisajului la care Romania este parte semnatara, au fost introduse prevederi referitoare la identificarea si reglementarea unor teritorii cu valoare remarcabila prin coerenta peisagera, cu valoare particulara privind arhitectura si patrimoniul.

Planurile de urbanism se elaboreaza in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Mediului, Ministerul Culturii astfel incat reglementarile sa se faca in mod coerent si cu respectarea interesului public", a precizat ministrul Dezvoltarii Regionale.

Udrea a anuntat ca se preconizeaza si modificarea Legii constructiilor astfel incat constructiile ridicate fara autorizatie de construire sau prin nerespectarea acestora sa nu mai poata intra ulterior in legalitate, prin cererea proprietarilor catre autoritatile locale, deoarece astazi aceasta este o alternativa ce sta la indemana primariilor, cealalta fiind dispunerea demolarii lor.

"Noi dam posibilitatea autoritatilor locale sa respinga solicitarile celor care incalca Legea constructiilor si apoi vin sa ceara intrarea in legalitate.

Pentru a incerca sa limitam tentatia autoritatilor publice locale de a ceda in astfel de situatii insistentelor proprietarilor de constructii ridicate ilegal, vom reglementa astfel incat sa fie dispusa doar demolarea constructiilor ridicate ilegal si nu intrarea lor in legalitate", a spus ministrul.

"M-as bucura sa vad ca in Romania se demoleaza constructii care nu au fost ridicate legal, in pofida reglementarilor create de catre stat", a conchis Udrea. 

#elena udrea, #ordonanta de urgenta, #legea constructiilor, #plan urbanistic zonal, #puz , #stiri Elena Udrea