Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chiriasii ANL pot cumpara locuintele la preturi cuprinse intre 19.140 si 36.014 euro

Chiriasii ANL pot cumpara locuintele la preturi cuprinse intre 19.140 si 36.014 euro

Locuintele ANL destinate inchirierii de catre tineri vor fi scoase la vanzare la preturi de sub 19.140 euro pentru o garsoniera, sub 26.950 euro pentru doua camere, iar apartamentele de trei camere vor costa cel mult 36.014 euro,

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a elaborat un proiect de lege prin care vor fi modificate criteriile pentru cei care doresc sa achizitioneze locuinte ANL. Proiectul de act normativ va fi prezentat in sedinta de guvern de miercuri, informeaza Mediafax.

Astfel, s-a propus reducerea termenului in care chiriasul poate cumpara locuinta, de la trei ani la un an.


"Astazi, chiriasii nu trebuie sa aiba un salariu pe familie mai mare decat dublul venitului mediu brut pe economie. Aceasta prevedere va fi eliminata", a declarat, marti, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.


Totodata, prin proiectul de act normativ se vor stabili si preturile la care se vor vinde locuintele ANL catre chiriasi.


Astfel, pretul unei locuinte va fi compus din valoarea de inlocuire, din care se va scadea valoarea de amortizare.


Valoarea de inlocuire se stabileste in fiecare an in functie de pretul de constructie si pretul de vanzare a apartamentelor din ultimul semestru al anului precedent. Valoarea de amortizare se calculeaza tinand cont de durata de viata a unui apartament, estimata la 50 de ani.


Astfel se imparte valoarea de inlocuire a apartamentului la 50 si se obtine valoarea anuala de amortizare.


"Pentru o garsoniera, valoarea de inlocuire este de 19.140 euro, pentru un apartament de doua camere aceasta se ridica la 26.950 euro, iar pentru trei camere la 36.014 euro", a spus Udrea.Suprafata unei garsoniere ANL este de 40-50 metri patrati, un apartament de doua camere are 57-58 metri patrati suprafata utila, iar unul de trei camere are o suprafata cuprinsa intre 67-70 metri patrati.


Din aceste evaluari se scade valoarea de amortizare, care reprezinta cateva procente din suma, si se obtine pretul de vanzare al apartamentului.


Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului spera sa vanda 20.000 de locuinte ANL, pe care sa obtina aproximativ 500 milioane euro.


Cei care cumpara locuintele ANL le pot vinde dupa minimum cinci ani de la achizitionare.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2378 ori
Citeste mai multe desprechiriasi anl locuinte euro apartamente