Ce nu stie Udrea despre geografia Bulgariei si eficienta in turism?

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 12:13
1874 citiri
Ce nu stie Udrea despre geografia Bulgariei si eficienta in turism?

Bulgaria nu are cum sa ne faca fata cand vine vorba de potential turistic, pentru ca la noi se poate face si turism montan, cultural sau sportiv, cel putin asa crede Elena Udrea, ministrul Turismului.

In opinia blondei de la Palatul Victoria, printre nenumaratele si difersificatele resurse de turism ale Romaniei se regasesc vechile biserici din lemn din Maramures, manastirile din Oltenia si Bucovina, la care se adauga si animalele mari din padurile si muntii patriei.

"Turismul bulgaresc se limiteaza la turismul de litoral, unde intr-adevar au depasit litoralul romanesc... Bulgaria nu are cum sa ne faca fata: Romania nu are doar litoral, are munte, are turism cultural, are vechile biserici din lemn din Maramures, care sunt monumente UNESCO, pe cele din Banat, are manastirile din Oltenia, unele mai vechi decat cele din Bucovina, Delta-Dunarii, orasele-cetati medievale; avem posibilitatea de a face turism de observare a mamiferelor mari din Carpati, putem face turism sportiv, care este foarte cautat in ultima perioada", a precizat Elena Udrea intr-un interviu acordat The One.

A propune turistilor occidentali sa vina in Romania pentru a vizita rasii si ursii din Carpati nu este neaparat o idee rea, dar cu siguranta se va dovedi una extrem de riscanta.

In conditiile in care autoritatile noastre nu au reusit sa imprejmuiasca cateva containere de gunoi din Brasov, unde obisnuiesc sa coboare ursii, este greu de presupus ca vor reusi sa realizeze o rezervatie naturala sigura pentru turisti.

Pe de alta parte, fauna din Romania nu este mai diversiticata decat cea din Bulgaria, ceea ce nu ne face mai atractivi din acest punct de vedere. In plus, un sejur de cinci zile in Bulgaria intr-o zona populate cu mamifere mari - in care este inclus transportul, cazarea la o pensiune si ghidul) costa in jur de 950 de euro. Un sejur asemanator in Romania, in zona Zarnesti-Bran, de patru zile, costa aproximativ 1.100 de euro, potrivit wildlifeworldwide.com.

Nu stiu ce a note avea Elena Udrea la Geografie, dar piscurile din Bulgaria sunt si mai inalte decat cele din Romania - varful Mussala din Bulgaria are 2.925 m si se afla in top 10 in Europa, in timp ce Varful Moldoveanu din Muntii Fagaras are doar 2.544 m - si mai numeroase: Bulgaria are peste 130 de varfuri muntoase cu o altitudine ce depasete 2.000 de metri, in timp ce Romania are doar 114.

In Romania nu exista nici macar mai multe statiuni montane decat la vecinii nostri, ba mai mult, la ora aceasta, in Bulgaria mai exista inca locuri in care statul de zapada masoara intre 10 si 25 de centimetri, spre deosebire de statiunile din Romania unde nu mai exista zapada de ceva vreme (vezi harta de mai jos).

Cine a fost iarna la ski in Bulgaria stie ca partiile si serviciile de aici nu se compara cu cele din Austria sau Elvetia, dar sunt totusi net superioare celor de pe Valea Prahovei sau din Poiana Brasov.

Pe de alta parte, impozantele coloane de piatra de la Belogradchik - care seamana din departare cu figuri omenesti, asemenea Babelor din Romania, sunt clasate pe locul doi intr-un top al monumentelor naturale din randul carora se vor alege noile sapte minuni ale lumii.

Faptul ca stancile de la Belogradchik se pozitioneaza mai sus decat Marele Canion este o dovada vie ca autoritatile de la Sofia stiu sa-si promoveze mai bine patrimonial natural peste hotare, lucru pe care un ministru de resort nu-l rezolva plimbandu-se cu bicicleta in ziua de Paste.

Cand vine vorba de UNESCO, este bine de stiut faptul ca in Romania doar Pietrosul Mare, Retezat si Delta Dunarii au fost declarate Rezervatii ale Biosferei de catre Comitetul MaB al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, spre deosebire de Bulgaria unde lista numara 16 locatii.

Referindu-se la litoralul romanesc, Elena Udrea a mai declarat in acelasi interviu ca acesta arata foarte bine, doar ca acest lucru nu este inca "vizibil pentru toata lumea". Pentru a putea deveni interesanti pentru marii operatori, ministrul Turismului a mai precizat ca se depun eforturi pentru a se realize o "crestere a duratei sezonului, astfel incat sa existe si extrasezon".

In concluzie, Bulgaria nu este cu nimic mai prejos decat Romania din punct de vedere al potentialului turistic, asa cum eronat sustine Elena Udrea de la inaltimea rangului sau de ministru al Turismului romanesc.

Diferenta este ca la Sud de Dunare se duc turisti straini, indiferent de sezon, in timp ce la noi doar se vorbeste: azi de potentialul balnear, maine de cel sportiv si estival, iar in septembrie poate de turismul medical sau al jocurilor de noroc.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#udrea, # bulgaria, # romania, # turism, # potential , #stiri Elena Udrea