Botis: legile privind TVA si neimpozitarea pensiilor vor trebui aplicate

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 13:02
956 citiri
Botis: legile privind TVA si neimpozitarea pensiilor vor trebui aplicate

Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, a declarat miercuri ca Executivul va trebui sa puna in aplicare legile privind reducerea TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2000 RON, recunoscand ca a votat si el pentru aceste acte normative.

Intrebat cum de s-a ajuns la adoptarea, cu largul sprijin al PDL, al celor doua legi care modifica parametrii macroeconomici, Botis a raspuns: " Conform principiului separatiei puterilor in stat, consider ca este atributul Parlamentului.

A decis si, in consecinta, noi suntem Executivul si va trebui sa punem in aplicare legea aprobata in Parlament", a explicat ministrul.

Intrebat daca ministerul are bani pentru a implementa legea de neimpozitare a pensiilor mai mici de 2000 RON, Botis a replicat: "Deci inca o data, daca imi permiteti. Legislativul s-a pronuntat. Executivul va trebui sa puna in aplicare o lege. In acest caz, si eu am votat".

Deputatii au adoptat marti in plen un proiect de lege apartinand PSD si PNL si care stabileste reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza, dar si un proiect de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei, in favoarea legilor votand inclusiv ministrii Ioan Botis si Elena Udrea.

Actul normativ adoptat marti cu unanimitatea deputatilor prezenti - 290 voturi - vizeaza modificarea Codului Fiscal si prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca pare a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

In punctul de vedere transmis, Executivul a aratat ca nu sustine aceasta initiativa legislativa. Printre cei care s-au aratat de acord cu legea se afla si ministrul Dezvoltarii Elena Udrea, dar si ministrul Muncii, Ioan Botis, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

O alta initiativa legislativa care a fost adoptata marti, cu 286 voturi favorabile, doua voturi "impotriva" si doua abtineri, apartine democrat-liberalului Mircia Giurgiu si prevede modificarea Codului fiscal in vederea neimpozitarii pensiilor sub 2000 lei.

Alaturi de aceeasi ministri care au votat pentru reducerea TVA, aceasta lege a obtinut si votul favorabil al ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

#botis, #executiv, #tva , #stiri Elena Udrea