Agroturismul romanesc, intre raiul evazionistilor si cel al intelectualilor

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 17:33
3512 citiri
Agroturismul romanesc, intre raiul evazionistilor si cel al intelectualilor

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat ca proprietarii de pensiuni din mediul rural fac cea mai mare evaziune din turism, pe care a evaluat-o la 40%. Presedintele onorific al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Marilena Stoian, confirma ca turismul la negru este cel mai mare dusman al pensiunilor ANTREC, dar apreciaza ca evaziunea fiscala din turism este mai mica de 40%. 



Spre deosebire de "Drumul Vinului pe meleagurile Iasiului", programul "Wellness la tara" din Bucovina, atrage din ce in ce mai multi turisti.

Reprezentatul filialei din Suceava a Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural, Niculina Vasilut, explica succesul programului "Wellness la tara" prin faptul ca propune "o viata simpla si sanatoasa".

"La pensiunile din Bucovina s-au gasit mereu conditii de viata sanatoasa. Mancarea este bio, ecologica iar programul a avut in vedere ca cei care sunt cazati in pensiuni sa aiba o viata activa, sa manance produse naturale, sa faca sport in aer liber, sa faca drumetii, deci o viata simpla si sanatoasa", a spus Vasilut.

Tarifele orientative pentru "Wellness la tara" incep de la 25 euro pe noapte, pentru o persoana, cu demipensiune.

Turistii care aleg acest pachet beneficiaza de preparate  traditionale, gatite cu produse din gospodaria pensiunilor care ofera si servicii de cazare

In plus, cei curiosi pot face sauna cu plante medicinale, "bai" de fan sau de sare, la salina Cacica, pot practica pescuitul sportiv sau "odihna activa" prin invatarea unui mestesug (incondeiat oua, olarit, sulptura in lemn sau dansuri populare).

Din luna octombrie se va redeschide si filiala din Cluj ANTREC, iar reprezentatul acesteia, Ioana Tamas sustine ca programul "Drumetii in Muntii Apuseni" ofera servicii all inclusive.

“Poate ca o expresie de all inclusive este putin cam pretentioasa pentru turismul rural, dar se asigura in acel pachet toate serviciile si se adreseaza cu preponderenta turistilor straini.

Ei sunt cei care aterizeaza si prefera sa fie preluati de la aeroport fara sa plateasca si fara sa mai aiba nicio grija. Ii asiguri turistului cazare, masa, agrement, fara ca el sa mai aiba alte costuri suplimentare.”

De asemenea, dupa ce turistii au citit si s-au familiarizat cu programul respectiv pot face modificarile dorite, pentru ca pachetul este flexibil.  

"Programele sunt doar o propunere. Pentru fiecare grup in parte, am adaptat", confirma Ioana Tamas.

Printre propunerile initale din cadrul pachetului "Drumetii in Muntii Apuseni" se numara intrarea in pesterile Scarisoara, Poarta lui Ionele si Huda lui Papara, precum si in Pestera Ursilor.

De asemenea, pachetul presupune vizitarea Manastirii Posaga si a Manastirii de sub Piatra, a galeriilor romane de la Rosia Montana, a Cheilor Odancuse, Posegii si Turzii.

Un grup de minim doua si maxim patru persoane va  plati 435 euro/persoana, pentru un sejur de sase nopti, in timp ce un grup format din opt persoane va achita 2816 euro (352 euro/persoana)

Tariful aplicat unui grup de 15 persoane este de 328 euro/persoana pentru aceleasi conditii. In pret sunt incluse transportul de la aeroportul din Iasi, serviciile de cazare si toate mesele.

#agroturism, #evaziune, #fiscala, #pensiuni, #straini, #turisti, #udrea , #stiri Elena Udrea