Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Profitul Whirlpool Romania a scazut la jumatate in 2005 fata de anul anterior

Profitul Whirlpool Romania a scazut la jumatate in 2005 fata de anul anterior
Whirlpool Romania, importatorul pe piata romaneasca al producatorului american de electrocasnice Whirlpool, a realizat anul trecut un profit brut de aproape 2,4 milioane de euro, de circa doua ori mai mic decat rezultatul raportat in 2004, spun responsabilii companiei. Compania a inregistrat in 2004 un profit brut de 4,8 milioane de euro, potrivit cifrelor raportate de companie catre Ministerul Finantelor.Cifra de afaceri a Whirlpool Romania s-a mentinut in 2005 la un nivel asemanator cu cel din 2004, de aproape 52 de milioane de euro, inregistrand o crestere usoara, de aproximativ 200.000 de euro, in contextul scaderii pietei de electrocasnice.

Piata retailului de produse electrice si electorcasnice din Romania a fost estimata anul trecut la circa 800-850 de milioane de euro, iar retailerii apreciaza ca in acest an valoarea va continua sa scada, situandu-se sub pragul de 800 de milioane de euro.

Industria discuta deja de aproape doi ani despre faptul ca piata de electrocasnice se afla in scadere, iar aceasta tendinta se manifesta inca din 2004 si pe segmentul de electrocasnice mari - masini de spalat, frigidere, aragazuri - fiind cauzata de normele Bancii Nationale de limitare a consumului prin creditare, de o anumita saturatie, atinsa in orasele mari in anii exploziei creditelor de consum, dar si de limitarea veniturilor neangajate ale consumatorilor. Aceasta tendinta a obligat marii retaileri de electrocasnice precum Flanco, Altex, Domo si altii sa se orienteze spre produse IT&C pentru a-si creste afacerile.

Potrivit reprezentantilor Altex, cel mai mare retailer de produse electrocasnice din Romania, piata va scadea in acest an cu 20% in zona produselor albe (frigidere, aragazuri) si cu 8-10% pe segmentul produselor negre (televizoare, sisteme audio).

Principala cauza este ca in cazul acestor produse, romanii nu se le innoiesc la timp. Cererea este in scadere pentru produsele electrocasnice mari, iar rata de innoire a unui astfel de produs este de peste 8-10 ani in Romania, mult peste media europeana.

Whirlpool este prezenta pe piata romaneasca din 1996, avand ca principali concurenti filialele locale sau importatorii unor grupuri internationale precum Electrolux, Indesit Company, Bosch Siemens, Samsung sau LG. Grupul american detine 44 de fabrici in intreaga lume, dintre care 11 sunt localizate in Europa, si peste 170 de piete de desfacere.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 956 ori