Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reorganizarea sectorului energetic a intrat in atentia Consiliului Concurentei

Reorganizarea sectorului energetic a intrat in atentia Consiliului Concurentei

Reorganizarea sectorului energetic a intrat in atentia Consiliului Concurentei (CC), intrucat restructurarea agentilor economici cu capital de stat din domeniul energiei contine premisele realizarii unor operatiuni de concentrare economica, se arata in punctul de vedere, elaborat de CC, informeaza NewsIn.

"Conform prevederilor legale, operatiunile de concentrare economica sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal", potrivit punctului de vedere elaborat de Concurenta, referitor la proiectul de act normativ "Hotarare de Guvern privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea producatorilor de energie electrica si termica din subordinea Ministerului Economiei".

Autoritatea de concurenta spune ca infiintarea unor "campioni nationali" in domeniul energiei poate conduce la consolidarea sau dobandirea unor pozitii dominante pe anumite piete corelat cu oportunitatea de a creste preturile si cu facilitarea accesului la informatii sensibile despre concurenti.

"De aceea, este esential ca operatiunile de concentrare economica sa nu fie puse in aplicare inainte de emiterea unei decizii de catre Consiliul Concurentei, partile implicate putand lua numai acele masuri care nu sunt ireversibile si nu modifica definitiv structura pietei", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Legislatia in domeniul Concurentei, prevede ca, in cazul in care concentrarile sunt susceptibile sa conduca la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, pot fi autorizate daca partile dovedesc indeplinirea cumulativa a trei conditii: concentrarea va contribui la cresterea eficientei economice, ameliorarea productiei, distributiei, progresului tehnic sau cresterea competitivitatii la export, daca efectele favorabile compenseaza efectele nefavorabile ale restrangerii concurentei si in situatia in care avantajele rezultate beneficiaza intr-o masura rezonabila si consumatorii, in special prin preturi reale mai reduse.

"In vederea asigurarii unei structuri cu adevarat functionale a pietei producerii si comercializarii angro de energie, este esential ca diferitele strategii de reorganizare sa aiba in vedere atat asigurarea unui numar cat mai mare de producatori concurenti si a unor piete bine dezvoltate si lichide, cat si punerea in practica a unor mecanisme detaliate, care sa preintampine folosirea in mod abuziv a unor posibile pozitii dominante pe piata. Ideea ca se vor putea disciplina ex-post niste structuri cu putere considerabila de piata este periculoasa, aceasta putere fiind greu de contracarat prin reglementari", a mai adaugat Bogdan Chiritoiu.

Potrivit ultimului scenariu, in urma reorganizarii sectorului energetic din Romania, in componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1227 ori