Proiectul celor doua companii nationale din energie este finalizat

Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 22:50
1517 citiri
Proiectul celor doua companii nationale din energie este finalizat

Proiectul de act normativ privind constituirea celor doua companii nationale in sectorul energetic a fost finalizat si poate fi aprobat in sedinta de luni a Guvernului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. "Documentul care infiinteaza cele doua companii, discutat si in sedinta CSAT, este finalizat si poate fi aprobat luni de Guvern", au aratat sursele.

Guvernul se reuneste luni in sedinta, avand ca tema principala de discutie modalitatea de aplicare a sistemului de salarizare unitara in sectorul bugetar.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca proiectul de infiintare a celor doua societati energetice nationale, Electra si Energetica, a fost prezentat, joi, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si va intra in dezbatarea Guvernului saptamana viitoare.

Autoritatile vor sa reorganizeze sistemul energetic prin comasarea in doua entitati a celor mai importante companii de productie a electricitatii si de extractie a carbunelui, controlate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Surse oficiale au declarat, la 8 ianuarie, ca Guvernul a decis sa amane avizarea celor doua companii, dupa ce ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a solicitat MECMA sa opereze o serie de modificari de natura juridica in actul normativ care infiinteaza cele doua entitati.

Potrivit ultimei forme a proiectului prezentata recent de MEDIAFAX si care este semnata de toti ministrii implicati, inclusiv de ministrul Justitiei, prima companie nationala, denumita Electra, va avea in structura complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

In urma proceselor de divizare si fuziune, Hidroelectrica isi inceteaza existenta.

A doua companie nationala, denumita Energetica, va fi infiintata prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti din cadrul Termoelectrica si va avea in structura sucursala Paroseni si Termoserv Paroseni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, precum si parti din Compania Nationala a Huilei, care se divizeaza.

Consiliul Concurentei a inceput o investigatie pe piata energiei pentru a determina efectele deciziei Guvernului de infiintare a celor doua companii energetice nationale asupra mediului concurential. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#electra, #energetica, #companii, #energie , #stiri Electrocentrale Bucuresti