Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul renunta la infiintarea Electra si Hidroenergetica

Guvernul renunta la infiintarea Electra si Hidroenergetica

Guvernul a renuntat la comasarea producatorilor de energie si carbune in doua societati nationale, Electra si Hidroenergetica, si va opta pentru crearea a doua societati mai mici, urmand sa comunice Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) aceste decizii, a declarat seful CNH, Constantin Jujan.

"CSAT va fi informat, in urmatoarea sedinta, ca Guvernul renunta la Electra si Hidroenergetica, iar proiectul de restructurare a sectorului energetic si minier va viza infiintarea Complexurilor Oltenia si Hunedoara", a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, directorul general al Companiei Nationale a Huilei (CNH), Constantin Jujan, potrivit Mediafax.

Proiectul infiintarii Electra si Hidroenergetica, aprobat de Guvern in 2009, a fost blocat in instantele de judecata din cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care detine actiuni la cele mai multe dintre societatile care ar urma sa fie incluse in acest plan de reorganizare, de sindicate si firme private, care contestau oportunitatea propunerii.

Electra urma sa fie formata din Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari si Craiova, o parte a Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Hidroenergetica ar fi incorporat termocentralele Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti, o parte a CNH si restul activelor hidroenergetice.

In locul crearii Electra si Hidroenergetica, Guvernul ia in calcul formare altor doua socitati, mai mici, respectiv Complexul Oltenia si Complexul Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroseni si Mintia si de minele considerate viabile ale CNH.

Complexul Energetic Oltenia ar urma sa fie compus din SNLO si termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat joi ca pana la sfarsitul acestui an CNH va fi divizata, operatiune care vizeaza separarea minelor viabile, in timp ce exploatarile miniere considerate neviabile vor functiona pana in 2018, perioada in care vor continua sa fie subventionate.

Planul de restructurare a CNH vizeaza concedierea a 900 de salariati din totalul de 8.660 de angajati ai societatii, pana la 1 octombrie.

Patru dintre cele sapte mine de carbune ale CNH, considerate viabile, vor continua sa functioneze.

Jujan a adaugat ca minele nerentabile ale CNH vor fi transferate in patrimoniul termocentralei Paroseni, pentru care livreaza in prezent carbune. De asemenea, minele rentabile vor fi scoase la vanzare.

"Cele patru mine rentabile vor fi scoase la vanzare ca active si nu vor fi integrate direct in viitorul complex energetic pentru a nu intra cu datorii.

Toate aceste datorii vor ramane la CNH, care dupa aceea va intra in insolventa", a precizat Jujan.

CNH livreaza carbune doar catre termocentralele Mintia si Paroseni, care asigura aproape 6% din consumul national de energie electrica.

"Cele patru mine viabile au un cost de productie de 224 lei pe tona. Celelalte trei produc la 287 lei pe tona si sunt nerentabile. Din aceastea din urma vor pleca 900 de angajati, pana la 1 octombrie", a precizat Jujan.

Celelalte trei exploatari miniere urmeaza sa fie subventionate de la bugetul de stat pana in 2018, dupa care vor fi inchise si ecologizate.

CNH are datorii catre bugetul de stat de 4,13 miliarde de lei. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1346 ori