ELCEN si Unit Investment vor semna Memorandumul pentru doua centrale electrice

Marti, 28 Iulie 2009, ora 12:01
1620 citiri
ELCEN si Unit Investment vor semna Memorandumul pentru doua centrale electrice

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si consortiul format din Unit Investment NV (Belgia) si Wienstrom (Austria) vor semna in septembrie Memorandumul de intelegere privind constructia celor doua centrale electrice pe gaze, iar studiul de fezabilitate al proiectului va fi gata in martie 2010, potrivit Newsin.

Potrivit studiului de prefezabilitate, cele doua parti urmeaza sa construiasca doua centrale electrice pe gaze, una de 400MW la CET Progresu, in Bucuresti, si cealalta de 100MW, la CET Fantanele, in judetul Mures, fiind vorba de grupuri in ciclu mixt gaze-abur, cu pornire rapida.

Companiile implicate au finalizat negocierile si asteapta sa obtina mandatul pentru semnarea Memorandumului, a declarat directorul comercial al Electrocentrale Bucuresti, Irina Duica.

"Atat consortiul, cat si partea romana urmeaza sa prezinte documentul rezultat in urma negocierilor forurilor de decizie pentru aprobare si obtinerea mandatului de semnare a Memorandumului.

Imediat dupa aceea, vom demara un studiu de fezabilitate, care va dura sase luni", a precizat Irina Duica.

Potrivit reprezentantilor Electrocentrale Bucuresti, studiul de fezabilitate va fi gata in martie 2010 si va stabili cu acuratete detaliile tehnice si economice despre proiect, mai ales in ceea ce priveste costurile necesare investitiei.

Initial, pentru CET Progresu din Bucuresti, 19 companii au preluat documentatia de pre-calificare, iar pentru CET Fantanele din judetul Mures, 22 de firme, atat companii din tara, cat si din afara.

Printre companiile interesate au fost: Electrabel, Energy Power, Romgaz, Verbund, Bulgarian Energetics, Edison, CEZ Romania, GdF-Suez, Sedesa, Petrom, Dalkia Romania, Electrica, Mitsui, Fortum Power.

Consortiul, impreuna cu Electrocentrale Bucuresti, vor forma o societate mixta.

Investitorul strain va aduce drept capital minim 30% din valoarea investitiei, iar restul de 70% pentru investitie va fi creditat de societatea mixta.

Electrocentrale Bucuresti este primul producator de energie termica produsa in centrale termoelectrice, producand anual peste 40% din energia termica distribuita in sistem centralizat si aproximativ 12% din cantitatea de electricitate generata in intreaga tara.

Compania are in componenta sucursalele Bucuresti, Mures si Constanta.

#centrala, #energie, #investitie, #memorandum, #termica , #stiri Electrocentrale Bucuresti