Companiile si regiile de stat cu pierderi de peste 1 mld.euro, restructurate

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 14:42
1511 citiri
Companiile si regiile de stat cu pierderi de peste 1 mld.euro, restructurate

Guvernul va initia un proces de restructurare, comasare sau desfiintare a companiilor cu capital integral de stat si a regiilor autonome, dupa modelul aplicat la agentiile guvernamentale, pentru a limita pierderile acestora, cifrate la sfarsitul anului trecut la un total de peste 4,8 miliarde lei.

Procedurile de restructurare a companiilor si regiilor de stat vor incepe in perioada imediat urmatoare, dupa adoptarea in Parlament a legii de reorganizare a agentiilor guvernamentale, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Conform unui document guvernamental, numarul companiilor nationale si regiilor autonome care au inregistrat pierderi la sfarsitul anului trecut s-a ridicat la aproape 180 de structuri, cu o cifra de afaceri cumulata de 18 miliarde lei.

Cele mai mari pierderi nete au fost inregistrate, conform documentului obtinut de MEDIAFAX, de CFR (782,2 milioane lei), RADET (659,6 milioane lei), Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin Baia Mare (372 milioane lei), CN Huilei (351,1 milioane lei), Electrocentrale Bucuresti (345,5 milioane lei), Termoelectrica (344,7 milioane lei), CFR Calatori (260 milioane lei), Electrica Serv (180,6 milioane lei), CFR Marfa (169,4 milioane lei).

In topul companiilor cu pierderi mai figureaza CET Iasi (117,3 milioane lei), Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (103,7 milioane lei), CET Brasov (103,6 milioane lei), Societatea Nationala de Radiocomunicatii (97,7 milioane lei), Electrocentrale Deva (77,8 milioane lei), Electrificare CFR (57 milioane lei), Romarm (55,7 milioane lei).

Lista este completata de alte companii, precum Societatea Nationala a Carbunelui (36,8 milioane lei), Societatea Nationala Imbunatatiri Funciare (36,7 milioane lei), SN Lignitului Oltenia (29,8 milioane lei), Compania Nationala a Cuprului (6,9 milioane lei), Tarom (6,3 milioane lei).

Potrivit acordului stand-by cu FMI, intreprinderile cu capital majoritar de stat sau la care statul este unic actionar trebuie monitorizate pentru imbunatatirea performantelor, care trebuie sa se regaseasca in ultima instanta in reducerea arieratelor intre companii, reducerea arieratelor in economie si cresterea profitabilitatii.

Potrivit memorandumului tehnic de intelegere semnat de autoritatile romane cu FMI, la a doua revizuire a acordului, tintele trimestriale indicative pentru 2010 vor fi stabilite pe bugetele primelor 30 de companii de stat, in functie de valoarea cheltuielilor din 2009, privind profiturile inainte de impozitare si dobanzii, exceptand subventiile.

Sistemul de monitorizare va fi aplicat dupa modelul derulat in anii anteriori cu FMI, in care companiile de stat erau verificate periodic din punct de vedere al cheltuielilor de personal si al fondurilor cheltuite.

In luna august, Executivul a decis sa restructureze si comaseze agentiile guvernamentale, proces prin care numarul celor 223 de structuri a fost redus la jumatate si peste 7.800 de persoane vor fi concediate.

Legea privind restructurarea agentiilor guvernamentale este inclus in pachetul de acte normative pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament, saptamana viitoare.

#companii, #pierderi, #agentii, #guvernamentale , #stiri Electrocentrale Bucuresti