Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa de la Bucuresti asteapta companii energetice

Bursa de la Bucuresti asteapta companii energetice

Anul acesta, cateva dintre cele mai mari companii din sectorul energetic din Romania asteapta sa-si listeze actiunile la bursa de valori de la Bucuresti, relateaza agentiile de presa din Romania. Se asteapta ca listarea acestora sa aduca circa 1 miliard de euro, estimeaza specialistii. Conform declaratiilor acestora, fondurile vor putea fi folosite pentru finalizarea programelor investitionale, a caror valoare totala se ridica la circa 2-3 miliarde de euro.

Cel tarziu la 2 martie anul acesta, se asteapta sa fie ales consultantul pentru apropiata oferta publica a Transgaz, a anuntat ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, citat de agentiile de presa din Romania. In opinia sa, toate companiile energetice romanesti, cele care corespund cerintelor, vor fi listate la bursa de la Bucuresti. Printre acestea este si Romgaz, dar si Hidroelectrica.

In prezent, este in proces de restructurare o alta mare companie energetica romaneasca - Termoelectrica. Posibilele variante pe care le are in vedere Guvernul Romaniei sunt: ori sa includa compania intr-o structura energetica mai mare, prin fuziune, ori, prin separarea unor structuri mai mici, cum sunt centralele electrice si termice, vor fi repartizate intre autoritatile regionale. In prezent, Termoelectrica este constituita din trei mici diviziuni - Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, si Electrocentrale Galati; din patru societati extractive - Paroseni, Doicesti, Borzesti si Braila si inca 12 companii de service si deservire a activitatii. In momentul de fata, Termoelectrica nu are dreptul de a face achizitii pe piata energetica, pentru ca nu si-a platit datoriile catre Electromagnetica si catre Enol Grup.

Bursa de Valori Bucuresti asteapta o afluenta semnificativa de capitaluri pe piata, anul acesta, de la urmatoarele tranzactii de oferta publica initiala de actiuni. Se asteapta ca cel mai mare interes sa il prezinte pachetele de actiuni ale statului, pe care guvernul le va propune pe piata. Intre acestea, Transelectrica detine o pondere de 5%, Romtelecom - 46% etc.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 800 ori