Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Privatizarea Electrica Muntenia Sud, pe final

Privatizarea Electrica Muntenia Sud, pe final

Guvernul a aprobat finalizarea tranzactiei dintre Electrica Muntenia Sud si compania italiana Enel, dupa ce Comisia Europeana si-a dat acordul, la finele anului trecut, asupra tranzactiei dintre cele doua companii, a declarat premierul Tariceanu la finalul sedintei Executivului."Am avut o serie de consultari cu Comisia Europeana, care a facut mai multe observatii pe marginea contractului de privatizare, care includea prevederi de tipul , care vin in contradictie cu legislatia europeana in materie de libera concurenta. Ca urmare a modificarilor pe care le-am operat, Comisia Europeana si-a dat acordul asupra tranzactiei si, ca atare, va avea loc closing-ul acestei importante privatizari", a spus Calin Popescu Tariceanu, citat de NewsIn.


Contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud cu Enel a fost semnat pe 8 iunie 2007, dupa ce grupul italian a fost desemnat, in vara anului trecut, castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica. Enel a oferit 820,099 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiunile Electrica Muntenia Sud.


Directorul general al Electrica, Corneliu Stan, declara in 18 septembrie 2007 ca grupul italian Enel, desemnat castigator in procesul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, va intra in posesia pachetului de actiuni de 67,5% cumparat la companie, la inceputul anului 2008, cel mai probabil in ianuarie.


Comisia Europeana a anuntat, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, ca a aprobat propunerea de achizitie de catre Enel a filialei romane de distributie si furnizare a energiei electrice, Electrica Muntenia Sud.


Dupa ce a analizat operatiunea, Comisia a ajuns la concluzia ca tranzactia nu ar restrange, in mod semnificativ, concurenta efectiva in Spatiul Economic European sau intr-o parte importanta din SEE.


Analiza Comisiei s-a concentrat asupra pietei de furnizare a energiei electrice cu amanuntul, singura piata pe care se suprapun obiectele de activitate ale societatilor. Investigatia CE a aratat ca, in ceea ce priveste concentrarea propusa, aceasta nu implica probleme de concurenta, deoarece pe piata furnizarii de energie electrica cu amanuntul – catre orice tip de client (mare sau mic, consumator industrial sau consumator casnic) – sunt prezenti si alti concurenti puternici.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1188 ori