Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MEC va face publice contractele de privatizare si distributie

MEC va face publice contractele de privatizare si distributie
Contractele de privatizare a companiei Petrom, a distributilor de gaze si electricitate vor fi facute publice, mai putin planurile de afaceri, a declarat, miercuri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres."Le vom aduce, vineri, la cunostinta actionarilor majoritari de la Petrom, distributiile de gaze si electricitate decizia CSAT. Contractele vor fi publicate pe site-ul Ministerului Economiei si Comertului, insa va dura o perioada pana vom scana toate documentele, inclusiv anexele. Nu vor fi publicate, insa, planurile de afaceri ale investitorilor", a afirmat Seres.
De asemenea, vor fi prezentate contractele incheiate intre producatorii si distribuitorii din sectorul energiei electrice, a precizat ministrul Economiei. "Vom prezenta, pentru inceput, lista firmelor care achizitioneaza energie electrica si actionariatul lor. La contractele de export ale companiei Hidroelectrica nu vor mai exista clauze de confidentialitate", a spus Seres.

CSAT a cerut detinatorilor de contracte de privatizare in domeniul energetic, fie ca este vorba despre Petrom sau de distributia de energie electrica sau de gaze, sa le faca publice imediat, a declarat, miercuri seara, presedintele Traian Basescu, la finalul sedintei CSAT.

El a aratat ca trebuie facute publice contractele de furnizare sau de intermediere in domeniul energetic, cu mentionarea numelui firmelor, actionarilor si a continutului contractelor.

Basescu a precizat ca aceste contracte sunt la Presedintie, dar este de datoria Ministerului Economiei si Comertului sa le faca publice in cel mai scurt timp.

Pana acum, statul a privatizat cele doua distributii de gaze naturale, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.

Gaz de France a incheiat cu autoritatile romane contractul de privatizare a Distrigaz Sud in luna octombrie a anului 2004, transferul proprietatii fiind finalizat in vara anului 2005. Valoarea totala a tranzactiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni - cumpararea titlurilor si majorarea capitalului social - a fost de 311 milioane de euro.

Compania germana E.ON Ruhrgas a preluat, in iunie 2005, 51% din actiunile Distrigaz Nord, schimband denumirea societatii, la 1 aprilie 2006, in E.ON Gaz Romania. Grupul german a platit 125 milioane de euro pentru 30% din actiuni, la care s-au adaugat 178 milioane de euro pentru majorarea participatiei la 51%.

Cea mai mare companie din sectorul energetic si din Romania, Petrom, a fost vanduta grupului austriac OMV, in 2004. Compania austriaca a achitat statului 669 milioane euro pentru pentru achizitia directa a 33,34% din actiunile Petrom si a participat cu 830 milioane euro la majorare a capitalului social prin care a dobandit participatia majoritara.

In sectorul distributiei de electricitate, patru filiale Electrica au fost deja privatizate, iar Electrica Muntenia Sud va trece in proprietatea grupului italian Enel pana la sfarsitul acestui an.

Enel mai detine, din 2005, Electrica Dobrogea si Electrica Banat, suma investita pentru preluarea actiunilor si majorarea capitalului social fiind de 122 milioane de euro.

Pentru a intra in posesia a 67,5% din actiunile Electrica Muntenia Sud, grupul italian investeste 820 milioane de euro, suma reunind plata actiunilor si majorarea capitalului. Enel a castigat in luna iunie a acestui an licitatia pentru preluarea distribuitorului de electricitate.

Actionarul majoritar al Electrica Oltenia este grupul ceh CEZ, care a investit, anul trecut, 166,5 milioane de euro pentru preluarea a 51% din titlurile companiei. Electrica Moldova a fost cumparata, in anul 2005, de grupul german E.ON., printr-o tranzactie de 100 de milioane de euro.

Ultimele trei filiale ale Electrica ramase in portofoliul companiei vor fi privatizate prin vanzarea directa a unui pachet de 42% din actiuni si o majorare de capital prin care investitorul va dobandi 51% din titlurile fiecarei firme.

Procesul de privatizare va avea loc individual pentru fiecare filiala de distributie a energiei electrice, iar majorarea de capital prin aport de numerar va avea loc simultan cu vanzarea pachetului de 42% din actiuni.


Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 900 ori