EnBW se bate pentru Electrica Muntenia Sud

Miercuri, 02 Noiembrie 2005, ora 03:03
1166 citiri

Compania germana EnBW va depune pe data de 18 noiembrie documentul de pozitie solicitat de autoritatile romane in procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud.Potrivit Mediafax, EnBW isi pregateste oferta finala pana pe 23 decembrie, desi unii concurenti au solicitat o amanare a acestor termene. A"Programul stabilit este strans, dar fezabil. Unii dintre competitori incearca sa rescrie regulile, prin solicitari de prelungire a perioadelor de timpA", a declarat, ieri, directorul de strategie al grupului, Amir Ghoreishi, exprimandu-si speranta ca toti participantii vor respecta termenele stabilite. Ghoreishi a mai aratat ca, desi distributia de electricitate pentru Capitala si judetele Ilfov si Giurgiu este, in momentul de fata, prioritara pentru investitiile companiei EnBW in Romania, firma nu va exclude si oportunitatile care ar putea aparea in sectorul producerii de energie electrica, sau chiar in constructia Unitatii 3 de la Cernavoda. A"Chestiunea Unitatii 3 de la Cernavoda este o oportunitate pe care merita sa o luam in considerareA", a mai precizat Goereshi. Pe de alta parte, din primele impresii, reprezentantii EnBW spun ca, desi exista si lucruri in stare foarte buna, Electrica Muntenia Sud va avea nevoie de investitii substantiale. A"Oricine participa la privatizare trebuie sa ii fie clar ca trebuie facute multe investitii si este nevoie de imbunatatiriA", a evidentiat Goereshi.

Energie Baden-Wurttenberg AG (EnBW) este a treia mare companie furnizoare de energie din Germania. Compania mai detine participatii minoritare la o serie de producatori sau distribuitori de energie din Ungaria, Polonia si Cehia si a obtinut anul trecut venituri din vanzari de peste 9,8 miliarde euro. Pana la data limita, respectiv 15 septembrie, zece companii au depus scrisori de interes pentru achizitionarea Electrica Muntenia Sud. Acestea sunt atat grupuri care au mai participat la diverse etape de privatizare a distributiei de electricitate in Romania, precum AES Corporation SUA, CEZ Republica Ceha, Enel SpA Italia, E.ON Energie AG Germania, si Union Fenosa International Spania, cat si alte firme europene. Pe lista se mai regasesc companiile EVN AG Austria, Gaz de France Franta, RWE Energy AG Germania; EnBW Energie AG Germania si Iberdrola SA Spania, care participa pentru prima data la un proces de privatizare in Romania.

Autoritatile vor vinde 67,5% din actiunile societatii de distributie, printr-o metoda asemanatoare celei aplicate si la privatizarile anterioare. Investitorii interesati vor putea achizitiona direct 50% din capitalul social existent al filialei, urmand sa aloce fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia cumparatorului va ajunge la 67,5%.

Electrica Muntenia Sud are un capital social de 191,3 milioane de lei (1.913 miliarde de lei vechi) si peste un milion de clienti finali. Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,11 miliarde de lei (11.186 miliarde de lei vechi), conform situatiilor financiare auditate intocmite dupa standardele romanesti de contabilitate. (F.M.)

Averea