Contractele de privatizare vor fi publicate joi pe site-ul Ministerului Economiei

Joi, 30 Noiembrie 2006, ora 00:11
855 citiri

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va publica, joi, pe site-ul institutiei, contractele de privatizare a firmelor din sectorul energetic.Companiile care au achizitionat pachete majoritare de actiuni la firmele romanesti si-au dat acordul la publicarea contractelor, cu exceptia planurilor de afaceri, se arata intr-un comunicat al MEC.

Marti, institutia a anuntat ca cinci din cele sase companii straine au fost de acord cu desecretizarea contractelor, respectiv OMV-Austria, E.ON Ruhrgas-Germania, E.ON Energie-Germania, CEZ-Cehia si Enel-Italia.

Singura firma care nu anuntase oficial MEC pana marti ca este de acord cu publicarea actului este compania Gaz de France. MEC nu precizeaza daca Gaz de France a raspuns, miercuri, solicitarii institutiei.

Ministrul Economiei, Codrut Seres, a cerut, saptamana trecuta, celor sase companii, sa-si dea acordul, pana la 28 noiembrie, fata de desecretizarea contractelor de privatizare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), ca institutia va cere detinatorilor de contracte de privatizare in domeniul energetic, fie ca este vorba despre Petrom sau de distributia de energie electrica sau de gaze, sa le faca publice imediat.

Ulterior, Seres, a afirmat ca vor fi facute publice contractele de privatizare pentru Petrom, distributiile de gaze si de electricitate, mai putin planurile de afaceri.

Grupul italian Enel a preluat filialele Electrica Dobrogea si Electrica Banat, in 2005, si a fost declarat, in iunie 2006, castigator al licitatiei pentru achizitia Electrica Muntenia Sud.

CEZ este actionarul majoritar al Electrica Oltenia, iar Electrica Moldova a fost cumparata, in 2005, de grupul E.ON.

Cea mai mare companie din sectorul energetic si din Romania, Petrom, a fost vanduta grupului austriac OMV, in 2004.

Distribuitorii de gaze naturale Distrigaz Sud si Distrigaz Nord au fost preluati de firmele Gaz de France, respectiv E.ON Germania.

Mediafax