Primele de Craciun, modeste in vremuri de criza

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 10:50
1382 citiri
Primele de Craciun, modeste in vremuri de criza

Pentru aceste Sarbatori companiile obligate prin contractul colectiv de munca sa ofere prime le vor da angajatilor suma minima prevazuta sau bonuri-cadou pentru care nu platesc impozit. Alte firme care nu vor oferi nici una, nici alta, organizeaza petreceri cu care sa compenseze, scrie Adevarul.


"Cele mai multe companii vor oferi prime angajatilor, insa la nivelul minim care le este permis prin contract", spune Daniela Necefor, mana¬ging partner Total Business Solutions.


"In ultima vreme, cei mai multi angajatori ofera tichete-cadou care sunt deductibile in limita a 150 de lei", spune Iuliana Badea, Sales Manager la compania de recrutare Lugera & Makler. Tichetele-cadou pot fi folosite in magazinele din marile lanturi de hipermarketuri.


Numarul salariatilor romani care se asteapta la o prima de sarbatori, in conditiile economice actuale, a scazut la 20%, fata de 53% in 2007, arata un sondaj facut pe internet de Best¬Jobs.


Peste 49% dintre firme vor sa ofere o prima angajatilor si doar 23% din ei spun ca actualul context economic nu permite astfel de cheltuieli.


Angajatii Alpha Bank si Bancpost nu stiu inca daca vor primi ceva, dar spun ca anul trecut au primit bonusuri multumitoare. Nici in companiile de telefonie mobila nu se stie inca nimic.


"Anul trecut, prima a fost echivalenta cu un salariu suplimentar, dar anul acesta nu stim daca se vor da. Noi speram ca da", a spus un angajat al Cosmote.


Angajatii Renault Technologie Roumanie stiu deja ca nu vor primi nimic. Doar o masa la "Carul cu bere", un local cunoscut din Capitala. Nici anul trecut francezii de la Renault nu au dat prime, asa ca respecta traditia.


Compania de stat Electrica Muntenia Nord va da prime, dar in limita bugetului.