Listarea Electrica, apetisanta pentru gigantii energetici. Este urmatorul succes pe bursa?

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 12:32
2260 citiri
Listarea Electrica, apetisanta pentru gigantii energetici. Este urmatorul succes pe bursa?
Electrica va ajunge pe bursa in a doua parte a anului

Vanzarea pe bursa a cate 15% din trei filiale ale Electrica are sanse sa atraga atentia marilor companii energetice straine prezente in Romania.

Guvernul a aprobat, marti, strategia de privatizare a filialelor de distributie a companiei Electrica: "Electrica Distributie Transilvania Sud", "ElectricaDistributie Transilvania Nord" si "Electrica Distributie Muntenia Nord". Conform acesteia, vor fi listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cate un pachet de actiuni de 15% din capitalul social al fiecareia dintre cele trei societati comerciale, in a doua parte a acestui an.

Anuntul a venit chiar in ziua in care a fost finalizata oferta publica secundara a pachetului de 15% din actiunile Transelectrica, listate pe bursa la inceputul acestei luni. Oferta s-a incheiat cu subscrierea a 130% din actiuni, cu mult peste pragul de 70% care ar fi asigurat succesul listarii.

"Daca este vorba despre o vanzare de actiuni pe bursa, am o parere foarte buna despre strategia legata de Electrica. Tinand cont si de succesul Transelectrica pe piata de capital, putem spune ca bursa noastra a inceput sa functioneze", a declarat Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, pentru Business24.

Fiind vorba de pachete de cate 15% din cele trei companii, aceasta vanzare nu va avea un efect major si vizibil nici in interiorul societatilor si nici pentru consumatorul final de energie electrica.

"Pachetele fiind mici nu ne putem astepta ca aceasta listare sa influenteze componenta de decizie din companie, insa putem asista la o usoara crestere a valorii societatilor. In plus, daca banii obtinuti de stat vor fi investiti tot in Electrica, compania va avea fonduri pentru retehnologizare", a mai spus Purica.

La randul sau, Valentin Ionescu, fostul ministru al Privatizarii, spune ca vanzarea, care nu este nici pe departe o privatizare, asa cum este numita de Guvern, "nu va avea niciun efect pe piata, mai ales pentru consumatori aceasta listare, deoarece nu faci decat sa pui in circulatie niste actiuni".

Pretul care va fi obtinut de stat din aceasta tranzactie nu poate fi inca estimat, acesta urmand sa fie determinat de lichiditatile existente pe piata. Chiar daca apetitul investitorilor este la cote reduse din cauza crizei europene, Ionescu nu contesta oportunitatea listarii. "Acest lucru trebuia facut demult", spune fostul ministru al Privatizarii.

Cine va fi interesat

Ionescu este destul de rezervat in legatura cu gradul de interes pe care il va starni Electrica pe bursa, spunand ca piata interna de capital este formata din investitori de mica anvergura.

"Nu ma astept nici in cazul Electrica la investitori sofisticati. Piata din Romania este foarte mica in comparatie cu cele din state cat de cat asemanatoare si a scazut foarte mult din 2008 pana acum. Insa se poate sa avem si in cazul Electrica o distributie buna, asa cum s-a intamplat cu Transelectrica", mai spune acesta.

Pe de alta parte, Purica este de parere ca listarea Electrica poate atrage atentia marilor companii straine din domeniul energetic, aflate in Romania, cum ar fi Enel, E.ON sau CEZ. Tinand cont de faptul ca domeniul energetic este interesant in acest moment, prin prisma cresterilor de tarife care sunt asteptate, in Electrica ar putea investi, de asemenea, si diverse banci sau institutii financiare.

2012, anul privatizarilor

In afara de Transelectrica si Electrica, statul va mai scoate anul acesta la vanzare pachete din alte cinci companii.

Pana la sfarsitul lui aprilie, este programata oferta de vanzarea a inca 15% din Transgaz, companie cu un capital social de peste 117 milioane de lei. Statul detine peste 73% din pachetul de actiuni al operatorului retelei nationale de transport de gaze naturale. Transgaz a realizat in 2011 un profit net de 392 milioane de lei.

Calendarul continua cu iesirea pe bursa a Romgaz in luna iunie. Va fi scos la vanzare un pachet de 15% din actiuni, statul detinand peste 85% din aceasta companie. Romgaz a realizat anul trecut un profit net de 762 milioane de lei si are un capital social de 383 milioane de lei.

In septembrie, va fi listat la BVB un pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, companie evaluata la 3,49 miliarde de euro.

In octombrie, urmeaza listarea unui pachet de 10% din Nuclearelectrica, companie ce valoreaza 1,34 miliarde de euro.

Tot pentru anul acesta este programata si oferta secundara de vanzare a 9,84% din Petrom, actiune pentru care nu s-a dat inca un termen.

#privatizare electrica, #electrica distributie, #bursa valori bucuresti, #listare electrica, #companii romanesti bursa , #stiri Electrica Muntenia Nord