Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Electrica va separa activitatile de furnizare si distributie la filialele neprivatizate

Electrica va separa activitatile de furnizare si distributie la filialele neprivatizate
Electrica va separa, pana la jumatatea anului, activitatile de furnizare si distributie a energiei electrice la cele patru filiale neprivatizate, intrucat procesul de trecere a firmelor in proprietate privata inregistreaza intarzieri, potrivit reprezentantilor companiei.

"Vom realiza separarea activitatilor de distributie si furnizare a electricitatii la filialele sale, pana la sfarsitul lunii iunie, inclusiv la Electrica Muntenia Sud (EMS). Daca intre timp privatizarea EMS se va incheia, nu vom lua o astfel de masura", a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, directorul general al companiei, Nicolae Coroiu.

Anul trecut, Electrica a anuntat ca separarea activitatilor de distributie si furnizare a energiei electrice la filialele neprivatizate va fi realizata de viitorii actionari majoritari ai acestora.

Companiile de distributie si furnizare a energiei electrice sunt obligate, potrivit unei directive UE, sa separe cele doua operatiuni pana cel tarziu la 1 iulie 2007.

Electrica mai are in portofoliu patru filiale, respectiv EMS, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud. Licitatia pentru privatizarea EMS, cea mai mare filiala de distributie si furnizare e electricitatii, a fost castigata in luna iunie 2006 de grupul italian Enel, insa transferul de proprietate nu a fost inca finalizat.

Enel a anuntat, de asemenea, ca va finaliza separarea activitatilor de distributie si furnizare a celor doua companii pe care le detine in Romania - Enel Electrica Dobrogea si Enel Electrica Banat - pana in luna iunie.

"Procedurile privind realizarea acestui proces au fost aprobate de catre actionarii celor doua companii, iar separarea activitatilor se va incheia pana in luna iunie 2007, conform termenului limita specificat de catre autoritatile de reglementare", au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii Enel.

Patru filiale Electrica au fost privatizate in perioada 2004-2005, respectiv Electrica Dobrogea si Electrica Banat - preluate de Enel, Electrica Oltenia - cumparata de firma CEZ din Cehia, Electrica Moldova - detinuta de grupul german E.ON Energie.

Compania ceha CEZ a decis sa separe, in luna martie 2006, activitatile de furnizare si distributie ale firmei Electrica Oltenia, redenumita CEZ Oltenia. Cele doua firme rezultate se vor numi CEZ Distributie si CEZ Vanzare.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 966 ori