Electrica, pe prima pozitie in domeniul furnizarii de energiei

Marti, 29 Martie 2011, ora 10:21
1644 citiri
Electrica, pe prima pozitie in domeniul furnizarii de energiei

Compania de stat Electrica impreuna cu filialele sale si firmele Alpiq (Elvetia) si Alro Slatina si-au pastrat anul trecut primele pozitii ocupate pe piata concurentiala de furnizare a electricitatii, reiese dintr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE), transmite Mediafax.

Electrica si cele trei filiale de furnizare a electricitatii Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud au acoperit anul trecut 15% din piata concurentiala a furnizarii de energie, la fel ca in 2009.

Piata concurentiala de furnizare a energiei reprezinta 42% din consumul total, respectiv 22 TWh. Aceasta piata, unde preturile sunt stabilite in urma negocierii dintre vanzator si cumparator, a inregistrat anul trecut o crestere cu 19%.

Pe piata reglementata, care include si livrarile catre populatie, preturile sunt stabilite de ANRE.

Productia si consumul de energie electrica au crescut anul trecut cu peste 4%, la 59,14 TWh, respectiv 52,03 TWh.

Pe pozitia secunda se plaseaza producatorul de aluminiu Alro, care a furnizat 14% din energia tranzactionata pe piata concurentiala, in scadere fata de 16% in 2009.

Furnizorul elevetian de energie Alpiq a avut o cota de piata de 13%, in urcare cu un punct procentual. Alpiq activeaza pe piata romaneasca prin firmele Alpiq Romindustries si Alpiq RomEnergie.

Complexul Energetic Craiova, detinut de stat, a livrat cu 3% mai putina energie, ajungand la 8%, iar firma Elcomex EN, detinuta Repower (Elvetia), a acoperit 6% din aceasta piata, cu un punct procentual mai mult decat in 2009.

Cea mai semnificativa crestere a cotei de piata a fost inregistrata de firma Tinmar Ind Bucuresti, care si-a dublat vanzarile, pana la 4%. Tinmar este controlata de persoana fizica Constantin Augustin Oancea, cu 65,8% din actiuni.

In raportul ANRE privind firmele de comercializare a energiei apare si combinatul siderugic ArcelorMittal Galati, cu o cota de piata de 3%. ArcelorMittal este alimentat cu energie direct din retelele administrate de operatorul de sistem Transelectrica si livreaza energie inclusiv firmelor de pe platfoma combinatului din Galati. 

#electrica, #piata concurentiala, #energie, #piata concurentiala , #stiri Electrica Muntenia Nord